Nga Artur Roshi/ Tepsia në një dorë rrëzon Qeverinë

Opozita po dorëzon mandatet e deputetëve. Eshtë një veprim i fortë që nuk lë kompromis veç atij që kërkohet, Qeverisë Tranzitore. Pak a shumë jemi në një situatë të përafërt me atë të vitit 96 kur Opozita e atëhershme u tërhoq nga zgjedhhet në mes të procesit dhe parlamenti ngeli pa Opozitë. Dikush mund të […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Basha midis Projekt-Idesë dhe Platformës Anti-Oligark

Projekt-Platforma, anti-Oligark që Opozita hodhi para pak ditësh ka krijuar impaktin e vet tek njerëzit,ka tërhequr vëmëndjen e tyre dhe është mirëpritur. Që kjo projekt-platformë të kthehet në një pjesë e konsiderueshme e besimit të qytetarëve shqiptarë ndaj qeverisjes së Opozitës nesër duhet të bëhet organikisht e tyre. Që të jemi të saktë,sot kemi në […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Basha koalicion mbi teorinë e 1/2-tës.

Opozita së fundmi ka futur në frontin e vet edhe një parti tjetër atë të PDIU. Kjo tregon qartë se pakënaqësia ndaj qeverisë Rama është maximalizuar. Sido që të jetë kjo lëvizje e bën qeverinë më të dobët në perceptim sepse lë politikisht pothuaj të vetëm z.Rama. Nga ana tjetër z.Basha ka shpallur koalicion me […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Opozitarizmi si proces

Protesta e opozitës është objekti politik rreth së cilës është orientuar debati i opinionit publik këto dy ditë. Ka dy këndvështrime njëri është pjesëmarrja dhe tjetri është arritja e qëllimit të saj. Opinionet afër qeverisë mundohen ta paraqesin si një gjë mekanike , si pjesëmarrjen ,si qëllimin e protestës. Pjesëmarrjen e shohin si numur në […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Protesta ,morali politik dhe vota e lirë qëndrojnë bashkë

Të protestosh për moralin politik disa njerëzve dhe qeverisë ju duket jashtë logjike. Në fakt në fokusin tim morali politik e ka origjinën tek zgjedhjet e lira,tek vota e lirë. Që të kemi zgjedhje të lira duhet më parë të kemi një sistem zgjedhor që garanton një garë të lirë për të gjitha partitë politike […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Nacionalizmi i Ramës- Pushteti

Partia Socialiste e përdori çështjen e kufijve detarë e përdori si një ndër kauzat për të ardhur në pushtet. Faktori kohë do tregojë më qartë se nacionalizmi i saj është thjesht çështja e pushtetit. Kjo është historia e saj politike dhe nuk mund të bëjë tedencë jashtë natyralitetit të saj. Në fillim partia komuniste u […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Aeroporti i Vlorës peng i kinezëve

Aeroporti i Vlorës do të sjelli lumturi për Vlonjatët ,as sa një dhuratë lodër për ndonjë kopësht publik atje. Fizibiliteti i tij është bërë me referencë tullumbacen e prapagandës dhe jo biznesin në tregun e lirë. Publiku e ka të qartë se Aeroporti Kinez i Rinasit sot,ka monopolin e të qenurit ndërkombëtar sepse për këtë […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Protesta me të djathtët, por pa zërin e të djathtëve!

Dje Opozita protestoi. Protestuesit që morën pjesë përfaqësonin grupe të interesave politike nga qendra e majtë deri tek e djathta tradicionale si vazhduese e ideve të Mid’hat Frashërit apo thënë ndryshe e djathta konservatore moderne europiane. Zërat e oratorëve politikë nga foltorja e protestës iu adresuan segmentit politik nga qendra e majtë deri tek qendra […]

Continue Reading

Artur Roshi/ Pse Balli Kombëtar Demokrat do jetë në protestë

Bindjet morale janë në themel të qënies sonë politike,sistemi ynë i referimit. Bindja morale bazohet tek arsyetimi.Ato janë karakteristike apo cilësi fisnike e familjeve tona. Të tjerët kanë besime,dogma e ideologji. Ne dalim në protestë për bindjet morale të tjerët dalin për besime, dogma dhe ideologji.Ky është ndryshimi thelbësor. Lind pyetja çfarë na bashkon ne […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Graviteti i bindjeve të djathta dhe tendenca social-demokrate e Bashës

Dje Basha mblodhi partitë aleate të diskutonte për protestën ndaj qeverisë.Organizimi i tryezave politike është një ndër gjestet politike të lidershipit që e organizon për të përçuar në opinionin publik mendimin paraprak që ka për një veprim politik që do ndërmarrë. Shuma integrale e të gjitha këtyre gjesteve dhe veprimeve politike në harkun kohor të […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Pse 29 Nëntori është festë nostalgjike ?

Sot mbas kaq viteve mëndjet e shqiptarëve janë më të ekspozuara ndaj të vërtetës edhe pse në mënyrë rastësore e jo të studiuar në raport me frymën e të vërtetave historike.E vërteta nuk është monopol i pushtetit apo i vazhdimësisë së tij,prandaj e vërteta e datës 29 Nëntor na ndan dhe nuk është një datë […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Vendosja e TVSH përforcon sistemin e pengut të biznesit

Qeveria thotë se vitin që vjen do aplikojë skemën e TVSH edhe tek biznesi i vogël pa përjashtim.Motivimi i kësaj inisjative është formalizimi i ekonomisë,pra ti paguaj shtetit në masën që i takon në propocion me atë që fiton. Në pamje të parë është një parim që nuk mund ta kundërshtosh,parimi i pagesës së taksës […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Destini që shqiptarët shkruan në 1990′ për ‘piramidën e diktatorit’ është prishja e saj

Dje kryetari i Bashkisë së kryeqytetit tha se ka marrë një propozim interesant nga të rinjtë për rikontruksionin e “piramidës së diktatorit”. Disa pyetje që i lindin çdo kujt për këtë propozim,janë: Çfarë është një propozim ?Eshtë dobiprurës apo jo ?Kush është qëllimi i tij ? Adresimi i propozimit është i saktë ? Propozimi është […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Kodi zgjedhor mban peng zhvillimin e ekonomik të vendit

Zhvillimi ekonomik i një vendi nuk mund të ndodhë në qoftë se nuk kemi një liri politike të vërtetë sepse ajo është si rezultante e të gjithë vektorëve të lirisë.Një nga këta vektorë është liria e “tregut të lirë”e cila përcakton në mënyrë determinuese zhvillimin e vendit.Monopolet e biznesit që zotërojnë tregun nuk lejojnë çlirimin […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Qeveria,promotore e mëkatit të etërve

Qeveria sot në Pezë sërish nën sfondin e fotografisë së diktatorit.Eshtë jashtë çdo logjike që në cermoni zyrtare të organizuara nga shteti të përdoret imazhi i njeriut që shqiptarët do ta mbajnë mënd si simbol i së keqes. Portreti i diktatorit për shqiptarët është i barazvlefshëm me hartën e ferrit të Sandro Botiçelit. Kush është […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Çengeli i antikomunizmit të PD është ndryshkur

Këto ditë thjesht për të ruajtur fenomenin e kundërshtisë politike,por pa patur idenë se çdo të thotë të jesh antikomunist Partia Demokratike nisi një betejë false për antikomunizmin,por pa sukses.Që të kesh sukses në një aksion politik sot duhet të kesh me vete të shkuarën dhe të ardhmen.E shkuara lidhet me rrënjët në historinë politike […]

Continue Reading

Artur Roshi/ Nikollë Lesi përballë shtetit të shtetarëve dhe jo shtetit të qytetarëve

Dje botuesi i gazetës “Koha Jonë”Nikollë Lesi u shoqërua në polici për verifikumin e një leje rikonstruksioni ndërtimi.Qëllimi i këtij veprimi duket qartë se është presion politik ndaj shtypit që të pozicioniar kundër qeverisë.Në se nuk do të kishte leje do të përfundonte në burg.A është e drejtë kjo ? Unë them jo edhe pse […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Votimi i detyruar një ide që nuk duhet vazhduar

Dje në media pati jehonë një ide e z.Edmond Spaho n/kryetar i Partisë Demokratike në lidhje me votimin e detyruar të shqiptarëve sepse zvogëlohet mundësia e blerjes së votës duke u rritur pjesëmarrja dhe këtë ligj e ka edhe Greqia. Çdo ide e hedhur në publik nga njerëz me influencë që u vjen nga pushteti […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Rritja e çmimit të ujit nga Bashkia e Tiranës

Bashkia e Tiranës nuk ka të drejtë të ngrejë çmimn e ujit sepse “Uji ” si mall është monopol i shtetit si pasuri kombëtare.Ai nuk është një mall që e ka bashkia. Kshilli bashkiak pavarësisht se është një organ kolegjal vendimmarrës nuk ka të drejtë të vendosë për mallra apo shërbime që nuk i ofron […]

Continue Reading

Nga Artur Roshi/ Dorëheqja e Bashës

Mid’hat Frashëri ka qenë njeriu që themeloi institucionin e dorëheqjes kur ishte ministër i qeverisë së Ismail Bej Qemalit.Dorëheqja është një akt moral me dy plane ,e cila bëhet për të ruajtur ose krijuar rekorde institucionale dhe personale.Pra që të arrish tek dorëheqja kërkon një analizë që vendos një ekuilibër midis arsyes dhe emocionit.Vijmë në […]

Continue Reading