BotaShendet

Studimi i ri zbulon sa kohë qëndron Covid-19 në trupin tonë

Edhe pse është një infeksion kalimtar i rrugëve të frymëmarrjes, simptomat nuk zhduken menjëherë te shumë pacientë, sindroma Long Covid, që mund të shpjegohet me gjetjet më të fundit shkencore.

Sipas një studimi të ri nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko (UCSF), virusi është ende në trupin e pacientëve për më shumë se një vit pas përfundimit të fazës akute të sëmundjes. Në veçanti, copëzat e virusit, antigjenet e COVID mbetën në gjak deri në 14 muaj pas infektimit dhe në indet e pacientëve për më shumë se dy vjet.

Për studimin e parë, studiuesit u fokusuan në mostrat e gjakut nga 171 persona të infektuar me koronavirus. Duke përdorur një test ultra të ndjeshëm për të zbuluar proteinën e virusit, e cila e ndihmon atë të hyjë në qelizat njerëzore, shkencëtarët zbuluan se virusi ishte ende i pranishëm deri në 14 muaj më vonë në disa njerëz.

Megjithatë, një faktor i rriti shanset: mes njerëzve që ishin shtruar në spital, probabiliteti i zbulimit të antigjeneve të COVID ishte rreth dy herë më i lartë se tek njerëzit që nuk ishin shtruar në spital. Në të njëjtën mënyrë, shanset ishin më të larta për ata që u sëmurën rëndë, por nuk u shtruan në spital.

“Si klinike, këto korrelacione më bindin se ne kemi identifikuar diçka të rëndësishme, sepse ka kuptim që dikush që kishte qenë i sëmurë më rëndë do të grumbullonte më shumë antigjene në trup,” vëren Dr. Peluso.

Në studimin e dytë të ekipit hulumtues, studiuesit e kthyen vëmendjen e tyre te studimet e indeve, veçanërisht mostrat nga Banka e indeve të gjata të COVID-it të UCSF, e cila përmban mostra të dhuruara nga individë të shëndetshëm dhe pacientë me Covid të gjatë. Me synimin për të zbuluar se sa kohë qëndron virusi në inde, ata ishin në gjendje të zbulonin pjesë të ARN-së virale deri në dy vjet pas infeksionit fillestar, megjithëse nuk kishte prova të ri-infeksionit. Ekipi hulumtues gjeti virusin në indin lidhës ku bazohen qelizat imune, duke sugjeruar se pjesë të virusit po shkaktonin sulmin e sistemit imunitar. Në fakt, në disa nga mostrat, studiuesit zbuluan se virusi mund të jetë aktiv.

Dr. Peluso arrin në përfundimin se nevojiten studime të mëtejshme për të verifikuar nëse qëndrueshmëria e këtyre pjesëve të virusit çon në COVID afatgjatë dhe rreziqe të tilla të lidhura si sulmi në zemër dhe goditje në tru.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?