Si sot, më 18 shtator 1912, Ahmet Zogu u rikthye në Shqipëri.

Aktualitet
Drejtoria e Arkivave njofton se si sot, më 18 shtator 1912, Ahmet Zogu u rikthye në Shqipëri.
Njoftimi i plote :
#SiSot, më 18 shtator 1912, Ahmet Zogu u rikthye në Shqipëri.
Pasi mori mësimet e para në Liceun Perandorak Francez të Gallatasarajit në Turqi, ndoqi studimet në Akademinë Ushtarake Perandorake në Vjenë.Do t’i ndërpriste studimet dhe me të mbërritur në Mat, organizoi dhe udhëhoqi lëvizjen kryengritëse ndaj xhonturqve.
Asokohe 17-vjeçar, ndërmori aksionin e tij të parë politik, kur në shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë në Vlorë më 28 nëntor 1912, Zogu mori pjesë si përfaqësues i krahinës së Matit. Detyrën e parë shtetërore do ta merrte në moshën 25-vjeçare, kur u emëruar si ministrit i Brendshëm. 30 vjeç, u bë President i Republikës, ndërsa 33 vjeç, vuri mbretit të shqiptarëve. Më 7 prill 1939, me pushtimin e Shqipërisë nga Italia, largohet nga vendi bashkë me familjen. Në mërgatë, bëri përpjekje të pasuksshme për organizimin e diasporës shqiptare dhe për krijimin e një qeverie.
Total 2 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?