Stil/Jetë

Studimet e reja/ Dremitja për më shumë se 30 minuta lidhet me diabetin dhe obezitetin

Të qetësoheni për një sy gjumë pasdite mund të jetë një nga kënaqësitë e thjeshta të jetës, por studimet e reja tregojnë se është e rëndësishme që të mos dremitni për një kohë të gjatë, sepse dremitjet e gjata lidhen me obezitetin dhe diabetin.

 

Studimi shqyrtoi 3,275 të rritur në rajonin spanjoll të Murcias, të cilët u pyetën për zakonet e tyre të pasdites dhe iu nënshtruan një sërë testesh shëndetësore.

Krahasuar me ata që nuk dremitën, marrja e pushimeve të rregullta për më shumë se 30 minuta lidhej me një rritje prej 41 për qind të rrezikut të obezitetit, presionit të lartë të gjakut dhe diabetit. Por asnjë nga këto rreziqe shtesë nuk u pa tek ata që kishin dremitje më të shkurtra që zgjasnin më pak se 30 minuta. Në fakt, këto “dremitje fuqie” dukej se përmirësonin presionin e gjakut dhe kujtesën.

Hulumtimi i kryer nga Shkolla Mjekësore e Harvardit, tha se kjo mund të jetë për shkak se njerëzit që bëjnë dremitje më të gjata kanë një tendencë për të tepruar gjatë drekës dhe për të marrë shumë kalori. Studiuesit thanë se dremitja pasdite gjithashtu mund të ketë impakt në tretje, duke çuar në rritje të sheqerit në gjak dhe gjithashtu ulje të niveleve të aktivitetit.

 

 

 

Zgjimi pas një sy gjumi të gjatë gjatë ditës mund të shkaktojë një rritje të hormonit të stresit, kortizolit, i cili nga ana tjetër mund të stimulojë urinë dhe të bëjë që njerëzit të shtojnë peshë. Megjithatë, studimi tha se pushimet e shkurtra prej më pak se 30 minutash “përfundojnë para fillimit të gjumit të thellë me valë të ngadalta” dhe për këtë arsye nuk shkaktojnë letargji ose efekte të tjera të dëmshme. Dremitjet e gjata u zbuluan gjithashtu se reduktonin sasinë e gjumit me cilësi të mirë që bënin njerëzit gjatë natës, gjë që është treguar se dëmton shëndetin.

Autorja kryesore Dr Marta Garaulet, tha: “Jo të gjitha dremitjet janë të njëjta. Kohëzgjatja, pozicioni i gjumit dhe faktorë të tjerë specifikë mund të ndikojnë në rezultatet shëndetësore të një sy gjumë. “Një studim i mëparshëm që kemi kryer në një popullatë të madhe studimore në MB kishte zbuluar se dremitjet shoqëroheshin me një rrezik në rritje të obezitetit. Ne donim të përcaktonim nëse kjo do të ishte e vërtetë në një vend ku dremitjet janë më të ngulitura kulturalisht, në këtë rast në Spanjë, si dhe se si gjatësia e kohës për dremitjet lidhet me shëndetin metabolik”.

Një e treta e të rriturve spanjollë në studim thanë se bënin dremitje të rregullta, mesatarisht duke dremitur katër herë në javë. Gjysma thanë se dremitën për t’u çlodhur, ndërsa një e treta thanë se e bënë atë nga lodhja.


 

Dr. Frank Scheer, një bashkautor, tha: “Ky studim tregon rëndësinë e marrjes në konsideratë të kohëzgjatjes së dremitjes dhe ngre pyetjen nëse dremitjet e shkurtra mund të ofrojnë përfitime unike. Shumë institucione po i kuptojnë përfitimet e dremitjeve të shkurtra, kryesisht për produktivitetin e punës, por edhe gjithnjë e më shumë për shëndetin e përgjithshëm. Nëse studimet e ardhshme vërtetojnë më tej avantazhet e dremitjet më të shkurtra, mendoj se kjo mund të jetë forca shtytëse pas zbulimit të kohëzgjatjeve optimale të gjumit dhe një ndryshim kulturor në njohjen e efekteve afatgjata shëndetësore dhe rritjeve të produktivitetit që mund të vijnë nga kjo. sjelljen e stilit të jetesës.”

Studimi i ri u publikua në revistën Obesity. Hulumtimi i mëparshëm, i bazuar në 360,000 pjesëmarrës nga databaza e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, tregoi se dremitja çdo ditë lidhet me një rrezik 20 për qind të rritjes së presionit të gjakut në krahasim me ata që nuk dremitën.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?