Luciano Boçi: NJË TJETËR REKORD I ZI I QEVERISË RAMA

Analize
Shqipëria renditet e fundit në Evropë, ndër vendet inovative.
Çka do të thotë e fundit në zhvillimin e biznesit, infrastrukturës rrugore, spitalore, shkollore, nivelit të PPB-së, financimit për kapital njerëzor e kërkimin e zhvillimin shkencor, në institucionet dhe stabilitetin e sigurinë politike, në rezultatet krijuese dhe ato teknologjike.
Indeksi i Shqipërisë është 24.4. Ia kalojnë të gjithë, madje dhe Bjellorusia 27.5 e Bosnja 28.5.
Kosova e Mali i zi shmangen në hartë.
Që nga viti 2000, investimet globale në kërkim dhe zhvillim (R&D) janë trefishuar në 2.4 trilion dollarë në botë.
Shpenzimet për R&D po krijojnë gjithashtu një rrjet më të gjerë global. Në vitin 1960, SHBA përbënte gati 70% të shpenzimeve globale për R&D, dhe deri në vitin 2020 kjo kishte rënë në 30%. Nga krijimi i vendeve të punës dhe shëndeti publik tek siguria kombëtare dhe konkurrueshmëria industriale, Kërkimi dhe Zhvillimi luan një rol jetik në rritjen ekonomike dhe inovacionin e një vendi, duke ndikuar pothuajse në çdo cep të shoqërisë – drejtpërdrejt ose tërthorazi.
Së bashku me shpenzimet për R&D, përbërës të tjerë kyç luajnë një rol të rëndësishëm në nxitjen e përparimit dhe inovacionit. Këto përfshijnë ndër të tjera, adoptimin teknologjik, kërkimin shkencor dhe aktivitetin e kapitalit sipërmarrës.
Çfarë e përcakton një ekonomi si inovative?
Inovacioni është në thelb sfidues për të përcaktuar sasinë, por Indeksi Global i Inovacionit është një përpjekje e kahershme për ta pasqyruar këtë.
Korniza e përdorur për indeksin, e cila llogarit rezultatin e një vendi, u krijua për të bërë një analizë më të plotë. Ajo përbëhet nga 81 tregues të ndara në shtatë kategori:
7 Kategoritë janë:
🧳 Sofistikimi i biznesit Shpenzimet për kërkim dhe zhvillim të biznesit, hyrje neto të investimeve të huaja direkte
📈 Sofistikimi i tregut Madhësia e PBB-së së ekonomisë, intensiteti i konkurrencës së tregut lokal
🛣️ Infrastruktura Rruga, spitali, ndërtimi i shkollave, efiçienca e energjisë
👩‍🏫 Financimi i qeverisë për kapitalin njerëzor dhe kërkimin shkencor për nxënës, cilësia e institucioneve shkencore dhe kërkimore
🏛️ Institucionet, stabiliteti dhe siguria politike, lehtësia e fillimit të një biznesi
💡 Rezultatet krijuese. Markat më të vlefshme, aplikacionet e dizajnit industrial, aplikacionet e markave tregtare
👨‍💻 Rezultatet e njohurive dhe teknologjisë. Aplikime për patentë, rritje në produktivitetin e punës, shpenzime për softuer.
Vlen të përmendet se rezultati i përgjithshëm i inovacionit të çdo vendi është një përzierje e këtyre kategorive dhe vendet me rezultate të ngjashme mund të jenë të forta në fusha të ndryshme.
50 vendet më inovative në 2022
Zvicra renditet në krye për të 12-tin vit radhazi-mbi SHBA, Korenë e Jugut dhe Izraelin.
Në vendin e dytë renditen Shtetet e Bashkuara, të cilat shpenzojnë më së shumti në R&D me mbi 700 miliardë dollarë në vit. Në nivel global, katër nga pesë kompanitë kryesore të shpenzimeve për R&D janë në Amerikë: Amazon (42.7 miliardë dollarë), Alphabet (27.6 miliardë dollarë), Microsoft (19.3 miliardë dollarë) dhe Apple (18.8 miliardē)
Mund të jetë një imazh i harta dhe teksti që thotë "Europe ICELAND 49.5 NORWAY 48.8 SWEDEN 61.6 NETHERLANDS 58.0 BELGIUM 46.9 FINLAND 56.9 UK 59.7 IRELAND 48.5 DENMARK 55.9 50.2 36.5 37.4 RUSSIA 34.3 POLAND GERMANY 37.5 57.2 ZECRE BELARUS 27.5 FRANCE 55.0 UKRAINE 31.0 USTRIA 34.3 50.2 HUNGARY ROMANIA 28.5 32.3 34.1 PORTUGAL 42.1 SWITZ. 64.6 SPAIN 44.6 28.8 24.4 ITALY 46.1 + BULGARIA 39.5 GREECE 34.5 MALTA 49.1 While Switzerland ranks highest overall, Albania fallsat the lowest region given stagnating start-up sector. LESS INNOVATIVE MORE INNOVATIVE"
Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?