SPRINT NEWS ALBANIA

Shendet

Sa i dëmton sytë celulari?

Përdorimi i celularit mund të ketë ndikim të ndryshëm në sy, por është e rëndësishme të kuptohet se ky ndikim ndryshon nga personi në person dhe varet nga mënyra se si përdoret celulari. Disa faktorë që mund të ndikojnë në shëndetin e syve janë:

  1. Ekspozimi ndaj dritës blu të dëmshme: Ekrani i celularit përmban dritë blu, e cila është e dëmshme për retinën e syve nëse është e ndjeshme ndaj dritës së blu. Përdorimi i celularit për periudha të gjata, veçanërisht në dritën e ulët ose në errësirë të plotë, mund të shkaktojë tension në sy dhe ndjesi të thatë në sy.
  2. Mungesa e qelizave të syrit: Kur përdorim celularin, shpesh herë mbajmë distancë më të afërt me sytë tanë se sa kur lexojmë diçka në letër. Kjo mund të shkaktojë tension në muskujt e syve dhe mund të çojë në sindromën e ekranit të kompjuterit (Computer Vision Syndrome, CVS).
  3. Përzierja e celularit me aktivitetet e tjera: Shpesh herë kur përdorim celularin, jemi të përfshirë në aktivitete të tjera, si ecja, drejtimi i makinës, ose leximi në mënyrë të tjetërsuar. Kjo mund të çojë në ndjeshmëri të ulët ndaj rreziqeve të trafikut dhe të shkaktojë aksidente.
  4. Çrregullimet e gjumit: Përdorimi i celularit para gjumit ose gjatë natës mund të ndikojë në cilësinë e gjumit dhe të shkaktojë çrregullime të gjumit.

Për të mbrojtur shëndetin e syve gjatë përdorimit të celularit, disa këshilla të dobishme përfshijnë:

  • Merrni pauza të rregullta për të shikuar larg për disa momente kur përdorni celularin për periudha të gjata.
  • Rregulloni ndriçimin e celularit në nivele të përshtatshme për ambientin dhe mos e bëni ekranin shumë të ndritshëm.
  • Mbani celularin në distancë të sigurt nga sytë kur lexoni ose shikoni diçka në ekran.
  • Parandaloni përdorimin e celularit para gjumit për të ndikuar në cilësinë e gjumit.
  • Konsultohuni me një oftalmolog nëse vëreni ndonjë simptomë të çrregullimeve të syve si skuqje, lodhje, ose ndryshime në shikim.

Përdorimi i celularit nuk duhet të shkaktojë shqetësime serioze për shëndetin e syve nëse respektoni këshillat e mësipërme dhe kujdeseni për higjienën e syve tuaj. Megjithatë, nëse keni shqetësime rreth shëndetit të syve tuaj, konsultimi me një specialist oftalmolog është gjithmonë i rekomanduar.

/SPRINT.AL/

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?