Shkencëtarët krijojnë robotin e parë në botë që merr frymë dhe djersitet

Teknologji

Shkencëtarët në Universitetin Shtetëror të Arizonës (ASU) kanë  arritur të zhvillojnë robotin e parë në botë që shfaq sjellje të ngjashme me njeriun si frymëmarrja, djersitja dhe dridhja.

Roboti, i quajtur ANDI, është një manikin që ecën i ridizajnuar që synon të studiojë reagimin e trupit të njeriut ndaj valëve të të nxehtit.

Financuar nga një Grant i Instrumentimit Kërkimor i Madh NSF dhe i ndërtuar me porosi nga Thermetrics, ANDI është i pajisur me veçori të avancuara.

Ai është i pajisur me 35 sensorë të temperaturës të kontrolluar individualisht, sensorë të fluksit të nxehtësisë dhe pore që prodhojnë djersë, duke e lejuar atë të simulojë funksione të ndryshme trupore të njeriut.

 

 

Hetuesi kryesor Konrad Rykaczewski shpjegoi se ANDI mund të gjenerojë nxehtësi, të dridhet, të ecë dhe të marrë frymë, duke ofruar njohuri të vlefshme për ndikimin e nxehtësisë në trupin e njeriut.

Zhvillimi i ANDI është thelbësor sepse testimi i skenarëve të nxehtësisë ekstreme te njerëzit do të ishte joetik dhe i rrezikshëm.

Jenni Vanos, një profesoreshë e asociuar në Shkollën e Qëndrueshmërisë në ASU, theksoi se megjithëse njerëzit dihet se vdesin nga shkaqe të lidhura me nxehtësinë, faktorët e saktë që kontribuojnë në këto vdekje nuk janë kuptuar plotësisht.

Aftësitë e ANDI mund të ndihmojnë studiuesit të zbulojnë kompleksitetin e stresit të nxehtësisë dhe të hedhin dritë mbi shkaqet themelore.

Veçantia e ANDI qëndron në aftësinë e tij për të operuar jashtë, falë një kanali të brendshëm ftohës.

Ky zbulim u mundëson studiuesve të studiojnë arsyet e stresit të nxehtësisë dhe fatalitetit të mundshëm të lidhur me motin jashtëzakonisht të nxehtë.

Aktualisht, ka 10 manikona ANDI në mbarë botën, me disa në pronësi të kompanive të veshjeve atletike për testimin e veshjeve. ANDI i ASU është një nga dy modelet e përdorura kryesisht nga institucionet kërkimore.

Në mënyrë emocionuese, ANDI do të çiftohet me robotin e nxehtësisë biometeorologjike të ASU, MarTy, për të përmirësuar më tej të kuptuarit e mekanizmave të djersitjes njerëzore.


Marty mat faktorët mjedisorë, ndërsa ANDI ofron njohuri se si trupi reagon nga brenda.Duke kombinuar aftësitë e tyre, studiuesit shpresojnë të fitojnë një kuptim gjithëpërfshirës se si mjedisi i ndërtuar ndikon në nxehtësinë në trup.

Ankit Joshi, operatori kryesor i ANDI dhe një shkencëtar kërkimor në ASU, theksoi fleksibilitetin e sistemit.

Modele të ndryshme që përfaqësojnë indekse të ndryshme të masës trupore (BMI), karakteristika të moshës dhe kushte mjekësore mund të përfshihen në simulimet e ANDI.

Kjo i lejon studiuesit të japin llogari për ndryshimet e rregullimit termik midis individëve, siç janë ata me diabet.

Zhvillimi i ANDI shënon një moment historik të rëndësishëm në robotikë dhe kërkime termike.

Aftësitë e tij unike hapin rrugën për përparime të mëtejshme në kuptimin e reagimit të trupit të njeriut ndaj nxehtësisë dhe dizajnimin e ndërhyrjeve efektive për të zbutur rreziqet që lidhen me nxehtësinë.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?