Promovohen në Zagreb dy libra për masakrat serbe në Kosovë

Aktualitet Art

Dy librat e promovuar “Krimet Serbe në Deçan” nga Adem Lushaj dhe “Krimet Serbe në QKUK” nga Dr. Salih Krasniqi. Një çerek shekulli më pas, dhimbja që lanë masakrat serbe ndaj shqiptarëve të Kosovës vijon të mbetet e thellë. Shteti serb nuk i ka pranuar ende krimet e kryera prej tij mbi civilët shqiptarë dhe vazhdon të dizinformojë opinionin publik ndërkombëtar për ngjarjet e Luftës së Kosovës, duke pretenduar se qenë shqiptarët që kryen krime.

Në këtë kontekst, studimet që faktojnë të vërtetën e ngjarjeve të ndodhura në Kosovë janë domosdoshmëri. Dy studime të tilla u promovuan më 23 shkurt në Zagreb, me iniciativën e Deputetes shqiptare në Parlamentin Kroat, Ermina Lekaj Perlaskaj. Ajo i priti miqtë nga Kosova dhe organizoi një drekë pune me ta në Parlamentin e Kroacisë. Ky rast shërbeu për t’i njohur Parlamentarët kroatë më nga afër me krimet dhe masakrat e dokumentuara në të dy librat. Kësaj iniciative iu bashkuan edhe Shoqata e Shqiptarëve të Qytetit të Zagrebit dhe Qarkut të Zagrebit, Bashkësia e Shqiptarëve në Republikën e Kroacisë, Ambasada e Kosovës, Ambasada e Maqedonisë së Veriut, Ambasada e Shqipërisë dhe pjesëtarë të pakicës shqiptare në Kroaci.

Para promovimit në Pallatin e Shtypit në Zagreb, miqtë nga Kosova vizituan edhe Ambasadën e tyre, ku u pritën nga Ambasadori Martin Berisha. Autorët e librave dhe botuesi i tyre u pritën nga Ambasadori i Maqedonisë së Veriut, Milaim Fetai dhe nga një përfaqësues i Ambasadës së Shqipërisë në Zagreb.

Miqtë nga Kosova në këtë udhëtim të shenjtë u shoqëruan edhe nga Drejtori Ekzekutiv i shoqatës “Krahë që Bashkohen”, Arbër Lushaj dhe nga anëtarë të tjerë të kësaj shoqate. Gjatë takimeve me mysafirët, “Krahë që Bashkohen” foli për aktivitetin e vet dhe për vizionin që të shërbejë si urë lidhëse ndërmjet trojeve shqiptare në Ballkan. Me këtë rast, Drejtori Ekzekutiv Lushaj u bëri Ambasadorëve një dhuratë simbolike që kishte të stampuar stemën e shoqatës.

Për librat folën botuesi i tyre, Ramiz Tafilaj nga Jalifat Publishing dhe autorët e librave. Gjithashtu pjesëmarrësit vizituan një ekspozitë me piktura dhe panele nga Dr. Salih Krasniqi të titulluar “Si e vranë kodin etik të Hipokratit dhe si u shkelën ligjet ndërkombëtare?”

Për t’i bërë jehonë më të madhe aktivitetit promovues, përfaqësuesit e Jalifat Publishing dhe të “Krahë që Bashkohen” u shoqëruan edhe nga Shkëlqesia e Tij, Kryetari i Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. Ai foli për kohën e luftës dhe gjithashtu për Deçanin e kohës së paqes dhe pavarësisë.

Duhet theksuar se delegacioni nga Kosova, për shkak se ishte nisur të promovonte dy libra për masakrat serbe të luftës, u detyrua ta shmangte kalimin nëpër Serbi dhe prandaj të bënte 2400 km rrugë vajtje-ardhje. Ky fakt dëshmon edhe njëherë tjetër se Serbia nuk është gati t’i pranojë krimet dhe masakrat e kryera prej shtetit dhe qytetarëve serbë ndaj popullit shqiptar të Kosovës.

Librat e Lushajt dhe Krasniqit, të botuar nga Jalifat Publishing, përveç vlerës ndërgjegjësuese kanë edhe vlerë juridike, pasi tashmë po përdoren si dëshmi nga avokatët mbrojtës në Gjykatën e Hagës.

Marrë nga Limiti.al
Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?