SPRINT NEWS ALBANIA

AktualitetShkrime

Axhami: “Mbreti ZOG I” dha një kontribut të pazëvendësueshëm për mbrotjen e hebrejve!

Nga Shpetim Axhami

Mbreti ZOG I, dha një kontribut të pazëvendësueshëm për mbrotjen e hebrejve!
Sot, më 27 janar, Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Viktimave të Holokaustit, ku bota kujton krimet naziste ndaj hebrejve.
Ne, në këtë ditë memorie, ndihemi krenarë, sepse përballë krimeve të asaj kohe, ne kujtojmë ndërkohë kushtet e krijuara në mbrotje e pëkujdesje të hebrenjve deri tek vendimi i Mbretit Zog, per ti pajisur me pasaporta shqiptare ata.
Ne vitin 1933 – 1934 jane perpjekjet e Mbreterise Shqiptare me Keshilltarin e Mbretit Z. Mehmet Konica dhe Ambasadorin Amerikan Z. Herman Bernstein per sigurimin e Hebrenjve.
Mbreteria Shqiptare dhe qeveria austiake ne vitin 1930 hoqen vizat ne baze të një marrveshje dypaleshe.
Në vitin 1930 fotografi zyrtar i Oborrit Mbreteror ishte Izraelit (Vaisman). Ishin 15 Vaisman qe jane vendosur ne Shqiperi dhe jane të së njejtes familje me Presidentin e Izraelit Vaisman.
Mjeku i Nenes Mbretereshe Geraldine ishte hebre ( Overnofski).
Numri i hebrenjve te hyre ne Shqiperi nga 1931 – 1939 ishte 1200 me emra e dokumenta te rregullta, pa perfshire ketu ata qe ishin me dokumneta me emra te ndryshem.
Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?