Rama: Evropa është feja jonë.

Intervista Politike

Nëse flasim për një vend si Shqipëria , flasim për Edi Ramën. Kryetari i Bashkisë së Tiranës, përgjatë viteve 2000 dhe 2011, sot është kryeministër i Shqipërisë që nga viti 2013. Për më shumë se 20 vjet ka qenë dëshmitar i drejtpërdrejtë i evolucionit të një vendi që vazhdon të ndërmarrë hapa drejt integrimit në Bashkimin Evropian.

INTERVISTA:

Pyetje: Shqipëria është një vend kandidat për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian dhe ka mbështetjen e Spanjës. si po i përshtatet Shqipëria kërkesave të Brukselit?

Edi Rama: Epo, nuk është aq për shkak të asaj që ne bëjmë, por për shkak të mënyrës se si ata po vendosin të vazhdojnë të punojnë ata me ne në rajon.

Pyetje: Ndoshta duhet të heqim qafe disa perceptime ndaj asaj pjese të Evropës?

Edi Rama: Sigurisht. Ne jemi vende që kemi ende shumë për të bërë për të përmbushur të gjitha kushtet për anëtarësimin në Bashkimin Evropian, por ne meritojmë të ndërmarrim hapa të tjerë dhe të fillojmë negociatat formale. Perceptimet kanë të bëjnë me të kaluarën, por mund t’ju them se të gjithë po na thonë se ka një ndryshim të madh midis asaj që perceptohet dhe realitetit. Midis tyre janë edhe turistët spanjollë që udhëtojnë në Shqipëri, gjithnjë e më shumë në numër. Sigurisht që ne duhet të vazhdojmë me reformat tona të modernizimit, me përmirësimin e qëndrueshëm të ekonomive dhe shoqërive tona, me ndërtimin e procesit institucional dhe të punojmë drejt përmirësimit të mjedisit ekonomik dhe social. Siç ju thashë, këto janë sfida për vendet që janë ende në mes të rrugës.

Pyetje: Një tjetër shqetësim i BE-së në lidhje me Ballkanin Perëndimor është ndikimi në rajonin e Rusisë dhe Kinës.

Edi Rama: Ballkani Perëndimor është i rrethuar nga kufijtë evropianë. Ne jemi si një organ i trupit evropian dhe në të njëjtën kohë, jemi të izoluar nga i njëjti trup, diçka që nuk ka kuptim. As nuk është më e përshtatshme për sigurinë ose për të ardhmen e Evropës që kjo pjesë e trupit të mos jetë e integruar plotësisht dhe të jetë në një “zonë gri” ku mund të veprojnë aktorë të tjerë. Ne nuk jemi të shqetësuar me këto ndikime të mundshme sepse për ne Evropa është feja jonë. Një e ardhme në Bashkimin Evropian është opsioni që ne kemi zgjedhur lirisht. Në Shqipëri, ne jemi mesdhetarë, jemi ballkanikë, jemi njerëz pasionantë, të cilët, nganjëherë, e kanë të vështirë të bien dakord për shumë gjëra. Por ne të gjithë jemi dakord për një gjë: e ardhmja e fëmijëve tanë, dhe e fëmijëve të fëmijëve tanë, është në Evropë. Jo në Kinë. Jo në Rusi.

Marrë dhe përkthyer nga rtve.es

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?