Kanada rekomandon përzierjen e vaksinave AstraZeneca, Pfizer dhe Moderna ndaj COVID-19

Bota

Kanadaja po ndryshon udhëzimet e saj për përzierjen dhe përputhjen e dozave të dyta të vaksinave COVID-19 dhe tani po këshillon Kanadezët që të kombinojnë shkrepjet AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech ose Moderna në mënyrë të njëjtë në situata të caktuara.

Komiteti Kombëtar Këshillues për Imunizimin (NACI) azhornoi udhëzimet e tij për provincat dhe territoret të Martën dhe rekomandoi që një e shtënë e parë e vaksinës AstraZeneca të mund të ndiqet nga Moderna ose Pfizer.

Sipas mediave vendase, për kanadezët që kanë pasur një dozë të parë Moderna ose Pfizer, NACI rekomandon që ata tani mund të marrin secilën prej dy shkrepjeve si dozë të dytë, sepse ata të dy përdorin një teknologji të ngjashme mARN, nëse e njëjta dozë e parë është e padisponueshme ose e panjohur.

Udhëzimi i azhurnuar i NACI bazohet në kërkime të reja nga Spanja dhe Mbretëria e Bashkuar që zbuluan se përzierja dhe përputhja e vaksinave AstraZeneca dhe Pfizer ishte e sigurt dhe efektive në parandalimin e COVID-19.

CBC News raportoi së pari detajet e ndryshimeve të rekomandimit të martën në mëngjes, bazuar në informacionin nga burimet me njohuri të drejtpërdrejtë të vendimit që folën në kushte anonimiteti. Detajet e ndërrimit të udhëzimit u konfirmuan publikisht nga zyrtarë të Agjencisë së Shëndetit Publik të Kanadasë gjatë një konference shtypi të martën pasdite.

Zyrtari Kryesor i Shëndetit Publik të Kanadasë, Dr. Theresa Tam tha se vendimi për të kombinuar vaksinat e mARN-së ishte “asgjë e re” dhe se i njëjti parim ishte zbatuar për lloje të ndryshme të vaksinave në të kaluarën, duke përfshirë dozat për gripin dhe Hepatitin A.

Ky nuk është një koncept i ri, kështu që të kesh një seri me shumë doza në lidhje me vaksinat e dhëna nga prodhuesit është diçka që shëndeti publik e ka përdorur me kalimin e kohës për shumë vaksina të tjera”, tha Tam.

Më shumë se 13 milion njerëz kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës Pfizer në Kanada, në kontrast me mbi 3.5 milion të vaksinës Moderna dhe më shumë se 2.1 milion të vaksinës AstraZeneca që nga 22 maj, sipas të dhënave më të fundit të qeverisë federale.

Prof. Alyson Kelvin, një profesor asistent në Universitetin Dalhousie dhe virolog në Qendrën Kanadeze për Vaksinologjinë dhe Organizatën e Vaksinave dhe Sëmundjeve Infektive në Saskatoon tha se udhëzimet ishin “të përshtatshme” duke pasur parasysh të dhënat në dispozicion.

Kelvin tha se ajo beson se vaksinat Pfizer dhe Moderna mund të ndërrohen në mënyrë efektive për shkak të ngjashmërisë midis të dhënave të provës klinike dhe hulumtimit të botës reale për dy vaksinat e bazuara në mARN.