Përfundimtare/ Holanda i mbyll dyert Shqipërisë në BE, Blok: Ka rrugë të gjatë

Aktualitet

Ministri i Jashtëm holandez Stef Blok flet për negociatat me Shqipërinë. Ai ka deklaruar se ka ende një rrugë të gjatë për Shqipërinë dhe se Holanda i mban të mbyllura dyert e BE për vendin.
“Qeveria nuk është e interesuar në negociatat e pranimit midis Bashkimit Europian dhe Shqipërisë. Për Maqedoninë Veriore ajo e lë derën hapur’. Këtë gjë e bëri të qartë ministri i Punëve të Jashtme, Stef Blok.

Sipas tij, në Maqedoni janë ndërmarrë hapa të mirë. Deputetët kërkuan të mësonin qartësisht qëndrimin e Holandës për nisjen e negociatave dhe ministri ishte i prerë.
“Por ata nuk janë ende atje.’Ka ende diçka për t’u bërë në fushën e sundimit të ligjit dhe luftës kundër korrupsionit”.

Komisioni Evropian thotë se BE-ja duhet të fillojë bisedimet e pranimit me këto vende.

Sipas komisionerit të Zgjerimit, Johannes Hahn reformat që janë zbatuar këtu duhet të shpërblehen.
Deputetët donin të dëgjonin një ‘Po’ apo ‘Jo’ nga ministri në lidhje me vendimin për zgjerimin me këto dy vende.
“Angazhimi nuk është i qartë”, tha Pieter Omtzigt (CDA).

Blok mendonte se ishte mjaft i qartë. Sipas tij, asnjë vendim nuk mund të merret në BE nëse të gjitha shtetet anëtare marrin një pozicion të paracaktuar paraprakisht.
“Pastaj në bilanc nuk ndodh asgjë”.

Dhoma është e ndarë për zgjerimin. D66, PvdA dhe GroenLinks duan që BE të fillojë bisedimet e pranimit me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë.
PS dhe PVV janë kundër. CDA beson se Shqipëria nuk është e gatshme. Partia është më pozitive për Maqedoninë Veriore, por ende nuk ka marrë një qëndrim përfundimtar për këtë.

Holanda