BE-ja e shqetësuar për pederastët dhe lesbiket, jep 7 vërejtje nëse Shqipëria do anëtarësimin

Aktualitet

Komisioni Evropian (KE) në raportin për Shqipërinë shprehet  i shqetësuar për komunitetin LGBTI në Shqipëri.

Shtatë vërejtjet, që ne duhet t’i marrim në konsideratë në rast së duam të anëtarësohemi në Bashkimin Evropian. Ato flasin për këtë komunitet dhe për ta, duket se nuk mjafton vetëm një pikë, por duhen të shtata.

Në të 7 pikat, Shqipërisë i bëhet vërejtje për respektimin e të drejtave të komunitetit LGBTI, për gjuhën e urrejtjevs si edhe mungesën e buxhetit për arritjen e rezultateve.

Vërejtjet e raportit të KE:

  • Përkundër faktit se Kushtetuta nuk përfshin referenca për orientimin seksual dhe identitetin gjinor, legjislacioni shqiptar anti-diskriminimit ndalon diskriminimin e personave të lezbikeve, homoseksualëve, biseksualëve, transeksualëve dhe interseksualëve (LGBTI).
  • Sidoqoftë, nevojiten më shumë përpjekje për të mbrojtur personat LGBTI nga diskriminimi kur bëhet fjalë për qasje në kujdes shëndetësor, arsim, drejtësi, punësim dhe strehim.
  • Në vitin 2018, 10 anëtarë të bashkësisë transgjinore kërkuan azil jashtë vendit për shkak të diskriminimit të rëndë.
  • Planit kombëtar i veprimit për personat LGBTI (2016-2020) i mungon një buxhet dhe ende nuk ka prodhuar rezultate të dukshme.Një ekip ndërministror përgjegjës për monitorimin e planit të veprimit në Shqipëri është funksional dhe mbajti takimin e tij të fundit në janar 2019 për të marrë në konsideratë zbatimin.Zyrtarët e policisë, prokurorët dhe qendrat gjinore në ministritë e linjës janë trajnuar për parandalimin e diskriminimit në bazë të orientimit seksual dhe identitetit gjinor. Strehimi i financuar nga donatorët për personat LGBTI ka vazhduar të ofrojë kujdes, mbështetje dhe mbrojtje për individët LGBTI të pastrehë.
  • Gjatë periudhës raportuese, nuk kishte vendime gjyqësore në rastet që lidhen me orientimin seksual dhe identitetin gjinor. Përveç kësaj, ndërgjegjësimi i publikut dhe pranimi i personave LGBTI mbetet i ulët, veçanërisht në zonat rurale.
  • Gjuha e urrejtjes dhe gjuha diskriminuese vazhdojnë të jenë problem në media, veçanërisht në mediat online.
  • Në mars të vitit 2018, në media sociale u zhvillua një fushatë urrejtjeje kundër komunitetit LGBTI, me pjesëmarrjen aktive të anëtarëve të Parlamentit dhe një ish-ministri. Përkundër deklaratave të forta nga bashkësia ndërkombëtare, përgjigja e organeve të barazisë dhe institucioneve shtetërore ishte e kufizuar në krahasim me rëndësinë e fushatës./Hashtag.al
0 0 vote
Article Rating
Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments