PD, mocion me debat me Ramën sot në Kuvend për heqjen e ndihmës ekonomike

Aktualitet

Kryetari i Grupit parlamentar të PD, Edmond Spaho, i ka paraqitur një kërkesë kryetarit të Kuvendit Gramoz Ruçi më 20 shkurt 2018 për Mocion me debat me Ramës me këtë argument si më poshtë:

“Ne shume zona te vendit raportohen se nga organet e administrates publike qendrore bazuar ne procedura jo publike, jo transparente dhe ne tejkalim flagrant te percaktimeve ligjore, me shume gjase, ne shkelje penale te tyre, jane verifikuar heqje abuzive nga skema e ndihmes ekonomike te mijera familjeve ne gjendje te mjerueshme ekonomike.

Perjashtimi i mijera famijleve nga skema e ndihmes ekonomike, perve9se nje akt qeveritar i papergjegjshem dhe kriminal, eshte bere pa asnje sqarim dhe ne menyre aspak transparente. Situata e verifikuar deri me tani eshte shkaktuar prej papergjeshmerise se qeverise dhe ka renduar gjendjen e ketyre familjeve ne kufijte e nje drame njerezore dhe te nje emergjence kombetare, pasi ndihma ekonomike eshte e vetmja mundesi mbijetese per ta Gjendja me te cilen, po perballen, keto familje, tashme te lena ne meshire te fatit duke hequr edhe ate pak ndihme ekonomike qe shteti e ka detyrim kushtetues t’ua ofroje, ka detyruar dhe po detyron ato qe, te mbetura ne mjerim te plote, t’i drejtohen emigracionit masiv.

Lenia e tyre ne painundesi teresore per te siguruar ushqimin e nevojshem, ila9et, energjine elektrike apo ngrohjen ne shtepite e tyre, eshte situate e krijuar kryekeput nga Kryeministri dhe qeveria qe ai drejton. Permasat e kesaj levizjeje tregojne qarte venien ne zbatim te nje skeme per te hequr mijera familje shqiptare nga skenrn e ndihmes ekonomike dheper t’i detyruar ato te largohen masivisht jashte vendit. Qeverise i eshte derguar, ne perputhje me procedurat ligjore, nje shkrese ne daten 31 janar 2018, me qellim informimin mbi kete sjellje antikushtetuese dhe politikisht te papergjegjshme.

Pergjigjja, edhe pse e ceket e qe dukshem shmanget nga dhenia e informacionit te plote mbi ate <;fare i kerkohej, tregon se kjo levizje e qeverise per perjashtimin e mijera familjeve te varfra nga skema e ndihmes ekonomike, eshte edhe ne tejkalim flagrant ligjor, pasi bie ne kundershtim me parametrat e standardet sociale dhe ekonomike, si<;: kerkon Kushtetuta ne nenin 52 te saj.

Te ndodhur ne kushtet e mospermbushjes se detyrimit ligjor nga qeveria, te shkaktimit te dramave te medha njerezore per familje te tera shqiptare dhe realizimit ne menyre jotransparente te ketij spastrimi masiv nga skema e ndihmes ekonomike, kerkojme kete mocion me de bat me Kryeministrin. sipas nenit 102 pika 1 e Kushtetutes, ai duhet te garantoje zbatimin e legjislacionit dhe te pergjigjet per politikat e pergj ithshme shteterore, njera prej te cilave eshte edhe permbushja e detyrimit kushtetues te parashikuar ne nenin 52 te Kushtetutes. Ajo percakton se “Kushdo, kur mbetet pa pune per shkaqe te pavarura nga vullneti i tij, dhe, kur nuk ka mjete te tjera jetese, ka te drejten e ndihmes ne kushtet e parashikuara me ligj .” Situata aktuale e ketyre mijera familjeve eshte ne kufijte e mjerimit te plote dhe ato te mbijeteses e per keto arsye, urgjenca e situates kerkon qe ky mocion me debat me Kryeministrin te zhvillohet ne seancen plenare me te pare.”

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?