SPRINT NEWS ALBANIA

Aktualitet

Gjëndje alarmante: Nga nesër, mundësi përmbytje me prurje shumë të larta në 2 qarqe

Instituti i Gjeoshkencave, Energjise, Ujit dhe Mjedisit njofton se përgjatë datave 30.11.2017 dhe 1 e 2.12.2017 priten reshje shumë intensive, pothuajse në të gjithë territorin, por edhe jashtë kufijve shtetërore në basenin e lumit Vjosa.

Reshjet maksimale i kalojnë vlerat e 100 mm në 24 orë.

Nga llogaritjet e fundit këto reshje mund të sjellin përmbytje në lumenjtë e mëdhenj, përveç vërshimeve të lumenjve të vegjël dhe përmbytjeve urbane në varësi të gjendjes së kanalizimeve në disa nga qytetet kryesore ( Lezhë,Elbasan, Korçë, Berat, Vlorë, Fier dhe Gjirokastër).

Shenjat e alarmit për përmbytje urbane ose nga përrenjtë dhe lumenjtë e vegjël janë vendosur në tabelë.

Qarqet më të rrezikuara janë Fier dhe Vlorë.

Ka mundësi për përmbytje në basenin e lumit Vjosa. Gjithashtu edhe basenet Seman dhe Shkumbin mund të kenë përmbytje përgjatë fundit të ditës së premte, datë 1 Dhjetor 2017).

Nga llogaritjet hidrologjike rezulton se, me parashikimin e sasisë së këtyre reshjeve, në pjesët fushore të këtyre lumenjve ka mundësi përmbytje me prurje shumë të larta.

Efektet e rëndësishme të përmbytjeve në pjesët fushore të qarqeve Vlorë dhe Fier do të ndodhin në pjesën e parë të ditës së shtunë, datë 2 Dhjetor 2017.

Në pjesët e sipërme të këtyre baseneve në qarqet Fier dhe Vlorë, përmbytjet mund të ndodhin përgjatë ditës së premte datë 1 Dhjetor 2017.

Shenjat e alarmit për përmbytje nga lumenjtë e mesëm dhe të mëdhenj janë vendosur në tabelë.

Në qarqet e vendit është vendosur shenja e rrëshqitjeve të tokës për shkak të intensitetit shumë të lartë të reshjeve dhe vërshimeve nga përrenjtë dhe lumenjtë e vegjël.

Ky informacion do të përditësohet nga IGJEUM sipas llogaritjeve më të fundit dhe do të njoftoheni për çdo ndryshim në parashikimin e përmbytjeve.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?