SPRINT NEWS ALBANIA

Analize

Nga Erl Kodra/ Ngjashmëritë e proceseve kundër Saimir Tahirit, Edi Ramës dhe Manuel Antonio NORIEGA

Pjesa e parë:

Gjatë gjykimit të Manuel Antonio NORIEGA në Shtetet e Bashkuara, ky i fundit pretendon se të gjitha akuzat nuk qëndrojnë. Noriega, përmes dëshmive të disa dëshmitarëve të mbrojtjes, kundërshtoi me forcë vërtetësinë e dëshmitarëve të akuzës dhe rëndësinë e dokumenteve të ofruara nga qeveria. Sipas mbrojtësve të Noriegës, vartësit e Noriegës, e kanë përdorur emrin e tij në skemat e tyre të trafikimit të drogës, por Noriega nuk kishte asnjë lidhje personale me veprat e pretenduara.

Gjykata e Apelit e Shteteve të Bashkuara, Qarku i Njëmbëdhjetë.
SHTETET E BASHKUARA të Amerikës kundër Manuel Antonio NORIEGA, i pandehur
No. 92-4687, 96-4471.
Vendosi: 07 korrik 1997
Para ANDERSON dhe EDMONDSON, Gjyqtarët e Qarkut, dhe KRAVITCH, Gjyqtar i Qarkut Senior. Jon Maj, May & Cohen, PA, Ft. Lauderdale, FL, Frank A. Rubino, Coconut Grove, FL, për të Pandehurin-Ankues. Roberto Martinez, Dawn Bowen, Linda Collins Hertz, Asst. Attys. Gen., Miami, FL, për paditësin-Appellee në Nr. 92-4687. Kendall Coffey, Atty US, Linda Collins Hertz, Dawn Bowen, Asst. US Attys., Miami, FL, për paditës-Appellee në Nr. 96-4471. Michael O’Kane, Coral Gables, FL, për aplikantin Peter Eisner.
Manuel Antonio Noriega apelon: (1) Denimet e tij të shumëfishta që rrjedhin nga përfshirja e tij në trafikimin e kokainës; 1 dhe (2) Rrëzimin e kërkesës së tij prej Gjykatës së Qarkut për një gjykim të ri bazuar në prova të reja të zbuluara. Duke mbështetur në bindjet e tij, Noriega pohon se gjykata e qarkut duhet ta kishte hedhur poshtë padinë kundër tij për shkak të statusit të tij si kryetar shteti, si dhe për mënyrën në të cilën Shtetet e Bashkuara e kishin sjellë para atë drejtësisë. Noriega gjithashtu pretendon se Gjykata ka kryer dy gabime në evidentimin e provave. 
I.
Më 4 shkurt 1988, një juri e madhe federale për rajonin jugor të Floridës paditi Manuel Antonio Noriega për akuza të drogës. Në atë kohë, Noriega shërbeu si komandant i Forcave Panameze të Mbrojtjes në Republikën e Panamasë. Menjëherë pas kësaj, presidenti i Panamas, Eric Arturo Delvalle, zyrtarisht shkarkoi Noriegën nga posti i tij ushtarak, por Noriega refuzoi të pranonte shkarkimin. Legjislatura e Panamasë pastaj e largoi Delvalle nga pushteti. Shtetet e Bashkuara, megjithatë, vazhduan të pranonin Delvalle si udhëheqës kushtetues të Panamasë. Më vonë, pas një zgjedhjeje të diskutueshme presidenciale në Panama, Shtetet e Bashkuara e njohën Guillermo Endarën si kreun legjitim të Panamasë.

Më 15 dhjetor 1989, Noriega deklaroi publikisht se një situatë lufte ekzistonte midis Panamasë dhe Shteteve të Bashkuara. Brenda ditëve të këtij njoftimi nga Noriega, Presidenti Xhorxh Bush i udhëzoi forcat e armatosura të Shteteve të Bashkuara në luftime në Panama për qëllimet e deklaruara të “mbrojtjes së jetës amerikane, restaurimit të demokracisë, ruajtjes së traktateve të Kanalit të Panamasë, [ing] Noriega për t’u përballur me akuzat federale të drogës në Shtetet e Bashkuara. “Shtetet e Bashkuara kundër Noriega, 746 F.Supp. 1506, 1511 (SDFla.1990). Rrjedhja ushtarake që pasoi rezultoi në humbje të konsiderueshme dhe humbje të pronës midis civilëve panamez. Noriega humbi kontrollin e tij efektiv mbi Panamanë gjatë këtij konflikti të armatosur dhe u dorëzua tek zyrtarët ushtarakë të Shteteve të Bashkuara më 3 janar 1990. Pastaj Noriega u soll në Miami në pritje për t’u përballur me akuzat federale.

Pas një procedimi të hollësishëm paraprak dhe një gjykim të gjatë, një Juria e gjeti Noriegën fajtor për tetë akuza dhe jo fajtor për dy akuzat e mbetura. Gjykata e Qarkut në bazë të aktgjykimit të jurisë e dënoi Noriegën me disa burgime të njëpasnjëshëme, përkatësisht me 20, 15 dhe pesë vjet. Noriega ka apeluar në kohë dënimet e dhëna kundër tij. Ndërkohë, Noriega paraqiti në Gjykatën e Qarkut një mocion për një gjykim të ri bazuar në prova të zbuluara rishtazi. Kjo gjykatë shtyu shqyrtimin e mëtejshëm të ankesës fillestare të Noriega, ndërsa Gjykata e Qarkut e pranoi mocionin e ri të gjykimit të Noriega. Kur Gjykata e Rrethit e mohoi atë mocion, Noriega apeloi për herë të dytë, me kohë. Të dyja çështjet janë tani brenda afateve ligjore përpara kësaj Gjykate.

II.

Në gjyq, qeveria paraqiti dëshminë të dëshmitarëve të shumtë, si dhe dëshmi dokumentare për të provuar fajësinë e Noriega. Noriega, përmes dëshmive të disa dëshmitarëve të mbrojtjes, kundërshtoi me forcë vërtetësinë e dëshmitarëve të akuzës dhe rëndësinë e dokumenteve të ofruara nga qeveria. Sipas mbrojtësve të Noriegës, vartësit e Noriegës, e kanë përdorur emrin e tij në skemat e tyre të trafikimit të drogës, por Noriega nuk kishte asnjë lidhje personale me veprat e pretenduara. “Faktet e paraqitura më poshtë janë ato që juria mund të ketë gjetur në mënyrë të arsyeshme nga provat e pranuara siç duhet në gjykim.” Shtetet e Bashkuara kundër Paradies, 98 F.3d 1266, 1271 (11 Cir.1996).

Nga fillimi i viteve 1970 deri në 1989, Noriega siguroi zotërim gradual më të madh mbi institucionet shtetërore ushtarake dhe civile në Panama, së pari si shefi i inteligjencës ushtarake të vendit të tij dhe më vonë si komandant i forcave të mbrojtjes panameze. Në fillim të viteve 1980, pozicioni i autoritetit të Noriega e solli në kontakt me një grup trafikantësh të drogës nga zona Medellin e Kolumbisë (“Cartel Medellin”). Operatorët e ndryshëm të Kartelit Medellin u takuan me bashkëpunëtorët e Noriega dhe më vonë me Noriegën personalisht, lidhur me dëshirën e Kartelit Medellin për të dërguar kokainë përmes Panamasë në Shtetet e Bashkuara. Përfundimisht, Noriega dhe Carteli Medellin arritën të parën nga një seri marrëveshjesh të paligjshme. Më pas, nga viti 1982 deri në vitin 1985, me ndihmën e Noriega, karteli Medellin transportoi sasi të konsiderueshme të kokainës përmes Panamasë në Shtetet e Bashkuara. Ai gjithashtu shfrytëzonte marrëdhënien e saj me Noriega për të lëvizur eter për përpunimin e kokainës dhe të ardhurat e konsiderueshme në të holla nga shitja e drogës nga Shtetet e Bashkuara në ose nëpërmjet Panamasë.

Noriega dhe bashkëpunëtorët e tij u takuan personalisht me liderët e Medellin Cartel në Kolumbi, Panama dhe Kubë lidhur me “marrëveshjen e transshpimit”, një lloj azili jozyrtar për anëtarët e kartelit Medellin që iknin nga ndjekja penale, si dhe një plani të hollësishëm për të operuar dhe ndërtuar një laborator të përpunimit të kokainës në rajonin Darien të Panamasë. Karteli Medellin drejtoi dhe egzekutoi pagesa të mëdha në para të gatshme për Noriegën në lidhje me shitjet e saj të drogës përmes Panamasë. Gjatë kësaj periudhe, Noriega hapi llogari sekrete në emër të tij dhe emrat e anëtarëve të familjes së tij në Bankën e Kreditit dhe Tregtisë Ndërkombëtare (“BCCI”) në Panama. Bashkëpunëtorët e Noriegës bënë depozita të mëdha dhe të pashpjegueshme në këto llogari për të. Në vitin 1988, Noriega transferoi rreth $ 20,000,000 të pasurisë së tij të grumbulluar në bankat Evropiane. Qeveria përfundimisht ka gjetur më shumë se 23.000.000 dollarë fonde të gjurmueshme që Noriega ka depozituar në institucionet financiare jashtë Panamasë.

Fotografia e Erl Kodra
Fotografia e Erl Kodra
Fotografia e Erl Kodra
Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?