SPRINT NEWS ALBANIA

Rajoni

Paditen ,DASH dhe USAID për 5 milionë dollarët që i dhanë Soros në Maqedoni

Judicial Watch, një grup mbikqyrës konservator, padit Departamentin Amerikan të Shtetit dhe Agjencinë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) në përpjekje për të zbuluar përse afro 5 milionë dollar të taksapaguesve amerikanë shkuan për degën e fondacionit SOROS në Mqedoni.

Grupi paraqiti një padi bazuar në Aktin për Lirinë e Informacionit (FOIA) kundër Departamentit të Shtetit dhe USAID pasi të dy nuk arritën të përgjigjen në një kërkesë të 16 shkurtit që kërkonte të dhëna lidhur me grantet ose autorizimet e pagesave dhe të dhëna të komunikimit mes zyrtarëv të Departamentit të Shtetit ose USAID dhe Fondacionit të Shoqërisë së Hapur – Soros.

Judicial Watch kërkoi gjithashtu të dhëna të përgjithshme të dërguara nga Jess L. Baily, ambasadori aktual i SHBA në Maqedoni (i cili thuhet se është “komod” me njerëzit e Soros) dhe të dhëna të ngjashme të aktiviteteve politike të Fondacionit të Shoqërisë së Hapur në Maqedoni.

Faqja e internetit e USAID-it raportoi se në mes të 27 shkurtit 2012 dhe 31 gushtit 2016, USAID-i i dha 4.8 milion dollarë nga paratë e taksapaguesve organizatës së Soros.

Faqja e internetit e USAID-it lidhet me një nga faqet e internetit të Fondacionit të Shoqërisë së Hapur, ku thuhet se projekti ka trajnuar qindra maqedonas të rinj “mbi tema të tilla si liria e asocimit, politikat e të rinjve, iniciativat qytetare, argumentimi bindës dhe përdorimi i mediave të reja”.

“Grupi i tij thuhet se po shtyn për të përmbysur qeverinë konservatore atje përmes organizimit tipik të komunitetit,” shpjegoi presidenti i Judicial Watch, Tom Fitton.

Qeveria konservatore në Maqedoni u trondit nga skandali një vit më parë kur presidenti Gjorge Ivanov fali 56 zyrtarë të implikuar në një skandal përgjimi. Presidenti shfuqizoi 34 nga faljet në qershor, duke rënë dakord me kërkesat e opozitës, Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara. Vendimi i Ivanov për të falur zyrtarët në prill të vitit 2016 solli protesta kombëtare që çuan në anullimin e zgjedhjeve në qershor.

Sipas njoftimeve në shtypin maqedonas, Soros ishte pas shumë prej protestave, disa prej të cilave u shndërruan në trazira.

Në Fox Business Friday, Drejtori i Hetimeve të Judicial Wach, Chris Farrell pohoi se Fondacioni i Shoqërisë së Hapur shkoi aq larg sa të interpretonte Biblën socialiste të Saul Alinsky, “Rregullat për radikalët”, në gjuhën maqedonase “në mënyrë që këto grupe të të rinjve të mund të sulmojnë dhe destabilizojnë qeveritë e zgjedhura në mënyrë demokratike atje. ”

Ai shtoi se nuk mund ta kuptonte pse Shtetet e Bashkuara do t’i jepnin “tri cent” operacionit Soros në Maqedoni.

“Administrata e Obamës dukej se po shkatërronte buxhetet e taksapaguesve në një përpjekje për të financuar operacionin Soros”, tha Fitton. “Departamenti i Shtetit nën Trump dhe USAID duhet të ndërmarrin veprime së bashku dhe të zbulojnë detajet e shtyllës Obama-Soros.”

Një zëdhënës i Departamentit të Shtetit i tha Fox News se “Departamenti nuk komenton për çështjet në proces gjyqësor”.

Por një zëdhënës i Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur i tha Fox News në një deklaratë: “Fondacionet e Shoqërisë së Hapur shpenzojnë gati një miliardë dollarë të parave të veta një vit duke nxitur demokracinë, të drejtat e njeriut dhe mirëqeverisjen në mbarë botën. Fondacionet tona lokale administrojnë një sasi minimale të USAID. Kur USAID-i zgjedh një fondacion kombëtar të Shoqërisë së Hapur për të administruar fondet e USAID-it – që u drejtohen OJQ-ve në terren – është sepse ne kemi reputacion për transparencë, efikasitet dhe profesionalizëm. Me mbështetjen e fondacionit është ndihmuar populli maqedonas për të forcuar kujdesin shëndetësor, arsimin, aktivizimin e komunitetit dhe gazetarinë në vend – shpesh në partneritet me Bashkimin Evropian, Shtetet e Bashkuara dhe qeverinë maqedonase “.

Muajin e kaluar, një grup senatorësh republikanë i dërgoi një letër Sekretarit të Shtetit Rex Tillerson duke i kërkuar atij të nisë një hetim të plotë mbi përpjekjet e administratës Obama për të ndërhyrë në zgjedhjet anembanë globit, duke përfshirë Maqedoninë.

Baily dhe grupi Soros iu nënshtruan shqyrtimit të Kongresit në janar:

Republikani. Christopher Smith, R-NJ, udhëhoqi një grup ligjvënësish të Kongresit që i shkruan Baily-t, duke i kërkuar përgjigje nëse dollarë amerikan të taksave u përdorën për të financuar projektet e Soros në vendin e vogël ballkanik të udhëhequr nga konservatorët.

Mike Lee shprehu shqetësime rreth fondeve të USAID-it që shkonin në Fondacionin e Shoqërisë së Hapur Soros si pjesë e një shqetësimi më të gjerë që ambasada e SHBA kishte patur anësi politike.

“Kam marrë raporte të besueshme se gjatë disa viteve të kaluara, misioni i SHBA në Maqedoni ka ndërhyrë në mënyrë aktive në politikën partiake të Maqedonisë, si dhe në formësimin e mjedisit të saj mediatik dhe shoqërisë civile, duke favorizuar shpesh grupet me një bindje politike mbi grupe të tjera, “tha Lee në letrën e tij të janarit.

Në shkurt, Louie Gohmert, Smith dhe të tjerë i bënë thirrje Zyrës së Përgjegjësisë së Qeverisë për të kryer një hetim dhe auditim të Departamentit të Shtetit dhe aktiviteteve të USAID në Maqedoni, duke përfshirë financimin e entiteteve të Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur.

Fondacioni i Shoqërisë së Hapur ka themeluar dhe financuar dhjetëra organizata joqeveritare (OJQ) në Maqedoni për të përmbysur qeverinë konservatore. Një zyrtar i qeverisë maqedonase i intervistuar nga ” Judicial Watch” në Uashington D.C kohët e fundit e quan atë ‘këmbësoria Soros’. Grupet organizojnë lëvizjet e të rinjve, krijojnë mediat me ndikim dhe organizojnë protesta të dhunshme për të minuar institucionet dhe politikat e zbatuara nga qeveria.

Në partneritet me USAID, Fondacioni i Shoqërisë së Hapur i Maqedonisë aktualisht është duke rekrutuar kandidatë për “Ndihma për Angazhimin Rinor (YES)”.

Kjo është një pjesë e një 9.5 milion e “angazhimit qytetar” pesë-vjeçar që filloi vitin e kaluar.

Bashkëpunimi mes miliarderi hungaro-amerikan dhe SHBA kundër interesit kombëtar të Maqedonisë është përshkruar në faqen e internetit, StopSoros.mk, e nisur në fund të janarit nga gazetarët në Shkup, rastësisht, vendlindja e Nënë Terezës.

Gjatë tre javëve të fundit, të frymëzuara nga Revolucioni Trump, dhjetëra mijëra maqedonas kanë mbajtur tubime paqësore për unitetin kombëtar, për t’i dhënë fund kaosit të krijuar nga Soros / USAID dhe largimin e ambasadorit të SHBA.

Një nga posterat më të zakonshëm është një bardh e zi, në të cilin shkruhet “Jo qeveri të Sorosit”. /Marrë nga Judicial Watch & JP Media – Përshtati Lapsi.al

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?