Nga Artur Roshi/ Basha midis Projekt-Idesë dhe Platformës Anti-Oligark

Projekt-Platforma, anti-Oligark që Opozita hodhi para pak ditësh ka krijuar impaktin e vet tek njerëzit,ka tërhequr vëmëndjen e tyre dhe është mirëpritur. Që kjo projekt-platformë të kthehet në një pjesë e konsiderueshme e besimit të qytetarëve shqiptarë ndaj qeverisjes së Opozitës nesër duhet të bëhet organikisht e tyre. Që të jemi të saktë,sot kemi në […]

Vazhdo të lexosh

Nga Artur Roshi/ Opozitarizmi si proces

Protesta e opozitës është objekti politik rreth së cilës është orientuar debati i opinionit publik këto dy ditë. Ka dy këndvështrime njëri është pjesëmarrja dhe tjetri është arritja e qëllimit të saj. Opinionet afër qeverisë mundohen ta paraqesin si një gjë mekanike , si pjesëmarrjen ,si qëllimin e protestës. Pjesëmarrjen e shohin si numur në […]

Vazhdo të lexosh

Nga Artur Roshi/ Nacionalizmi i Ramës- Pushteti

Partia Socialiste e përdori çështjen e kufijve detarë e përdori si një ndër kauzat për të ardhur në pushtet. Faktori kohë do tregojë më qartë se nacionalizmi i saj është thjesht çështja e pushtetit. Kjo është historia e saj politike dhe nuk mund të bëjë tedencë jashtë natyralitetit të saj. Në fillim partia komuniste u […]

Vazhdo të lexosh

Nga Artur Roshi/ Protesta me të djathtët, por pa zërin e të djathtëve!

Dje Opozita protestoi. Protestuesit që morën pjesë përfaqësonin grupe të interesave politike nga qendra e majtë deri tek e djathta tradicionale si vazhduese e ideve të Mid’hat Frashërit apo thënë ndryshe e djathta konservatore moderne europiane. Zërat e oratorëve politikë nga foltorja e protestës iu adresuan segmentit politik nga qendra e majtë deri tek qendra […]

Vazhdo të lexosh

Artur Roshi/ Pse Balli Kombëtar Demokrat do jetë në protestë

Bindjet morale janë në themel të qënies sonë politike,sistemi ynë i referimit. Bindja morale bazohet tek arsyetimi.Ato janë karakteristike apo cilësi fisnike e familjeve tona. Të tjerët kanë besime,dogma e ideologji. Ne dalim në protestë për bindjet morale të tjerët dalin për besime, dogma dhe ideologji.Ky është ndryshimi thelbësor. Lind pyetja çfarë na bashkon ne […]

Vazhdo të lexosh

Nga Artur Roshi/ Graviteti i bindjeve të djathta dhe tendenca social-demokrate e Bashës

Dje Basha mblodhi partitë aleate të diskutonte për protestën ndaj qeverisë.Organizimi i tryezave politike është një ndër gjestet politike të lidershipit që e organizon për të përçuar në opinionin publik mendimin paraprak që ka për një veprim politik që do ndërmarrë. Shuma integrale e të gjitha këtyre gjesteve dhe veprimeve politike në harkun kohor të […]

Vazhdo të lexosh

Nga Artur Roshi/ Destini që shqiptarët shkruan në 1990′ për ‘piramidën e diktatorit’ është prishja e saj

Dje kryetari i Bashkisë së kryeqytetit tha se ka marrë një propozim interesant nga të rinjtë për rikontruksionin e “piramidës së diktatorit”. Disa pyetje që i lindin çdo kujt për këtë propozim,janë: Çfarë është një propozim ?Eshtë dobiprurës apo jo ?Kush është qëllimi i tij ? Adresimi i propozimit është i saktë ? Propozimi është […]

Vazhdo të lexosh

Nga Artur Roshi/ Dorëheqja e Bashës

Mid’hat Frashëri ka qenë njeriu që themeloi institucionin e dorëheqjes kur ishte ministër i qeverisë së Ismail Bej Qemalit.Dorëheqja është një akt moral me dy plane ,e cila bëhet për të ruajtur ose krijuar rekorde institucionale dhe personale.Pra që të arrish tek dorëheqja kërkon një analizë që vendos një ekuilibër midis arsyes dhe emocionit.Vijmë në […]

Vazhdo të lexosh