Mosndryshimi i çmimit nga bordi i transparencës, importuesit e vajit në vështirësi likuiditeti për furnizimet e reja

Importuesit e vajit të lulediellit paralajmërojnë sërish se nga muaji qershor në treg do të mungojnë furnizimet me këtë produkt, për shkak të rënies të ofertës në Bullgari, Serbi, Hungari dhe çmimit të lartë deri në 430 lekë për litër. Ndërsa Maqedonia e Veriut do të vijojë të mbajë të bllokuar për shtetet e tjera […]

Vazhdo të lexosh

Shqipëria po plaket me shpejtësi nga emigrimi, BB: Shkak, pagat e ulëta dhe papunësia

Pavarësisht përmirësimit afatgjatë të standardeve të jetesës, popullsia e Shqipërisë në moshë pune vazhdon të tkurret, pasi njerëzit po emigrojnë në kërkim të mundësive më të mira të punës. Banka Botërore vlerëson se këto ndryshime demografike paraqesin sfida të rëndësishme për kapitalin njerëzor dhe të ardhmen e tregut të punës, si dhe për qëndrueshmërinë e […]

Vazhdo të lexosh

Shqipëria e treta në Europë, për varësinë e lartë nga burimet e rinovueshme të energjisë më 2020

Për arsye të mungesës se diversifikimit të burimeve prodhimit të energjisë në këto 30 vitet e fundit, Shqipëria renditet e treta në Europë për varësinë më të lartë nga burimet e rinovueshme. Të dhënat e fundit të Eurostat tregojnë se, në vitin 2020 burimet e rinovueshme të energjisë përbënin 37% të konsumit bruto të energjisë […]

Vazhdo të lexosh

Tatimet SQAROJNË bizneset për fiskalizimin e faturës së mallrave të importuar

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve informon tatimpaguesit se procesi i përmirësimit të procedurës së fiskalizimit të faturave të huaja për mallrat e importuara do të përfundojë brenda pak ditësh. Ky përmirësim ka të bëjë me saktësimin dhe përputhjen në mënyrë automatike të vlerave të TVSH-së, si në deklaratën doganore, ashtu edhe në vlerën e faturës […]

Vazhdo të lexosh

Qeveria anashkalon koncesionin Milot-Balldren

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë (MIE) ka akorduar një financim me të cilin do të hartohet, studimi që dublon Autostradën Milot-Lezhë për ta bërë me katër korsi nga dy që është aktualisht. Burimet zyrtare në Ministrinë e Infrastrukturës ne raportin e monitorimit janar-prill 2021 njoftuan se u “akorduan 259 milionë lekë për financimin e studimeve […]

Vazhdo të lexosh

Guvernatori i BSH: Aktiviteti ekonomik ka ardhur drejt rikuperimit, niveli i punësimit në rritje, ja sfidat e së ardhmes

Kjo sipas tij, ka ardhur falë rritjes së punësimit dhe shtimit të eksporteve. Sejko vlerësoi ndër të tjera, se sfida për të ardhmen do të jenë rritja e mëtejshme ekonomike, punësimi, por edhe pandemia, e cila, sjell situata të paparashikuara. “Këshilli mbikëqyrës miratoi raportin e politikës monetare. Ajo sugjeron që ekonomia shqiptare ka shfaqur tendenca […]

Vazhdo të lexosh

Pastrimi i parave në Shqipëri, ekspertët: Shqetësim për depërtimin në ekonomi

Shqipëria ka mangësi në luftën kundër pastrimit të parave dhe ndodhet në listën gri të Maneyval një strukturë e Këshillit të Europës për vlerësimin e masave kundër pastrimit të parave. Ky organizëm i kërkon qeverisë shqiptare, përmirësime në disa fusha që lidhen me uljen e informalitetit dhe monitorimin e parasë kesh në ekonomi. Ekspertët, bazuar […]

Vazhdo të lexosh

Shqipëria mbetet e fundit në Europë për internetin me linja fikse

Shqipëria renditet vendi me depërtimin më të ulët të internetit nga linja fikse në Europë. Sipas publikimit më të fundit të Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacioneve (ITU), lidhur me tendencat e dixhitalizimit në Europë, Shqipëria kishte vitin e kaluar 15.14 kontrata shërbimi të internetit fiks për 100 mijë banorë. Kjo shifër është pak më e ulët […]

Vazhdo të lexosh