COVID-19: A do të kemi një valë të re?

Shendet

Një artikull me titull ” Çfarë parashikojnë ekspertët për pandeminë vjeshtën dhe dimrin e ardhshëm ” i referohet mendimit të ekspertëve mbi këtë temë. 

Ndërsa Amerika përpiqet të kthehet në normalitet, shkencëtarët po shprehin pikëpamjen se një pandemi ka të ngjarë të ndodhë dimrin e ardhshëm, por nuk pajtohen se sa e mundshme është dhe çfarë mund të shkaktojë.

 Ali Mokdad , epidemiolog profesor në Universitetin e Uashingtonit, tha se ai beson në ardhjen e mundshme të një valë të ri pandemik, pavarësisht nga rritja e shpejtë e vaksinimit SHBA. 

Ndërsa rastet dhe vdekjet do të vazhdojnë të bien në SH.B.A. gjatë verës, ai tha, infeksionet do të rriten përsëri në vjeshtë dhe ndoshta edhe më shumë në dimër. 

Numri i vdekjeve do të varet kryesisht nga niveli i vaksinimeve deri atëherë, si dhe prania e lloje mutante që do të jenë të pranishme në komunitet. 

Për të parandaluar një valë të re të ardhshme të COVID-19, tha Mokdad, ai beson se 80% -85% e popullsisë duhet të vaksinohen deri në fund të vitit.

Për shkak të dobësimit të imunitetit nga vaksinat, ai beson se njerëzit që u vaksinuan midis dhjetorit 2020 dhe shkurt 2021 ndoshta do të kenë nevojë për një dozë përforcuese para dimrit. 

Mokdad gjithashtu nuk pajtohet me rekomandimin e ri të CDC për të hequr maskën mbrojtëse,  duke argumentuar se për shkak të përdorimit të reduktuar të maskës, rastet e COVID-19 pritet të rriten që në gushtin e ardhshëm.

Peter Katonah , mjekësi dhe profesor i shëndetit publik në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles (UCLA), tha se është e rrezikshme për të bërë parashikime, por e konsideron një valë të re të mundshme. 

Aktualisht vaksinat duket se mbrojnë nga COVID-19, përfshirë SH.B.A., ku rastet zvogëlohen ndjeshëm.

 Lidhur me direktivën CDC, ai theksoi se përdorimi i një maske dhe distancimi shoqëror nga të pa vaksinuarit janë të nevojshme për të kufizuar përhapjen e virusit. 

Katonah beson se ne nuk mund të shtojmë ata që tashmë janë infektuar me COVID-19 tek individët e vaksinuar për të sjellë shkallën e mbulimit të vaksinimit në 70% -80% të kërkuar për imunitetin e tufës.

 Preeti Malani, një profesor i mjekësisë në Universitetin e Miçiganit, tha se kohëzgjatja e imunitetit fizik ishte e panjohur. 

Në çdo rast, tha ai, ne nuk do të jetojmë në një botë pa COVID-19. 

Le të shpresojmë që rastet të ulen, dhe do të vazhdojnë të mbeten të ulëta dhe se gjithnjë e më shumë njerëz do të vaksinohen, duke mbajtur kështu nivelin e imunitetit në 70%. 

Pavarësisht nëse kemi dimër apo jo, tha ai, ecuria e pandemisë varet nga përqindja e komunitetit që është imun ndaj virusit. 

Një gjë tjetër që mbetet e panjohur është sa zgjat mbrojtja e vaksinës.

Aktualisht, ekzekutivi britanik (B.117) është e përhapur në SH.B.A. dhe për shkak se ka mbizotëruar mbi shtame të tjera për të cilat vaksinat janë më pak efektive, nuk ka pasur rritje të vdekjeve si në vendet e tjera, tha Mokdad. 

Por fotografia mund të ndryshojë nëse dominojnë llojet e Afrikës së Jugut ose Brazilit, sepse vaksinat janë më pak efektive kundër tyre dhe sepse ato mund të infektojnë përsëri njerëzit që janë infektuar më parë me shtame të tjera.

Katonah thotë se ai nuk është aq i shqetësuar për mutantët sa ishte disa muaj më parë. 

Nëse llojet fillojnë të shkaktojnë probleme, vaksinat mund të rregullohen në përputhje me rrethanat. 

David Hardy , një profesor klinik i mjekësisë në Keck të Shkollës Mjekësore, Universiteti i Kalifornisë Jugore, tha se nuk është e qartë se sa efektive janë vaksinat aktuale kundër mutacioneve të Afrikës së Jugut dhe Brazilit.

 Ai nuk pajtohet me sezonalitetin e SARS-CoV-2.

 Rritja dimrin e kaluar, vuri në dukje ai, ndodhi në një masë shumë më të madhe në Bregun Perëndimor sesa në Verilindje, ku një prirje sezonale do të pritej për shkak të temperaturës së ulët të jashtme.

 Rritjet në rastet e ndodhura në nëntor dhe dhjetor nuk ndodhën për shkak të ndryshimeve në kushtet klimatike, por për shkak të ndryshimeve në sjelljen njerëzore.

Ndërsa ekspertë të tjerë kanë shprehur shqetësim rreth imunitetit ndaj vaksinave që mund të dobësohen deri në fund të vitit, Hardy është optimist për përvojën tonë me imunitetin e gripit të shkaktuar nga vaksinat.

“Imuniteti zhvillohet me kalimin e kohës në të dy llojet e gripit A dhe B, pavarësisht nëse dikush është vaksinuar rregullisht ose është vaksinuar vetëm në vitet e fundit,” tha ai. 

Mokdad parashikoi gjithashtu që, edhe nëse kemi një rritje të konsiderueshme të rasteve në dimër, nuk do të kemi një rritje të madhe të infeksioneve ose vdekjeve siç pamë në dhjetor dhe janar.