Pfizer rrit çmimin e vaksinave për BE-në

Shendet

Kryeministri Bullgar Bojko Borisov bëri një zbulim bombë rreth kërcimit të çmimit të vaksinës Pfizer .

”Bomba e zbulimit” u bë nga Kryeministri i Bullgarisë Bojko Borisov, duke vënë në dukje se Komisioni është në bisedime me Pfizer për furnizimin e vaksinave kundër sëmundjes Covid-19, për vitet 2022 dhe 2023.

Në të njëjtën kohë, kryeministri bullgar doli kundër BE-së për veprimet e saj në çështjen e tregtisë së vaksinave.

 Është vërejtur se Bullgaria ka siguruar 2.7 milion doza shtesë të vaksinës, të cilat do t’i dorëzohen asaj brenda dy muajve të ardhshëm.

Çmimi i Pfizer siç tha ai ishte “me 12 euro dhe më pas arriti në 15,50”, ndërsa tani “nënshkruhen kontrata për 900 milion vaksina me çmimin 19,50 euro” për dozë.

”Çmimet po rriten shumë shpejt” tha ai gjatë vizitës së tij në një fshat në Bullgarinë e Jugut. 

Ai shtoi se “do të ketë shumë më tepër variante të sëmundjes”, duke theksuar se 19,50 euro nga 900 milion bën gati 18 miliardë euro, që do të thotë se buxhetet përkatëse do të duhet të rregullohen në përputhje me rrethanat.

Vihet re se Komisioni Evropian deri më tani ka refuzuar të zbulojë çmimin e vaksinave, duke disiplinuar marrëveshjet përkatëse me kompanitë farmaceutike. 

Sidoqoftë, dhjetorin e kaluar, Ministrja belge e Buxhetit Eva de Blacker publikoi gabimisht në Twitter çmimet e vaksinave të negociuara nga Komisioni, si dhe numrin e kësteve të blera nga qeveria e saj. 

Aty u bë e ditur se vaksina AstraZeneca kushton 1.78 euro, krahasuar me 12 euro të Pfizer-BioNTech.

Ekspertët parashikojnë që çmimet e vaksinave do të vazhdojnë të rriten.