Propolisi: Çfarë është dhe si mund ta përdorni

Shendet

Produktet që rrjedhin nga kosheret e bletëve duket se kanë veti të dobishme, megjithatë më i njohuri nga këto është propolis.

Çfarë është propolis?

Propolisi është një substancë rrëshinore, ngjitëse që bletët e përdorin për të bashkuar materialet e tyre të zgjoit. Bletët brenda mbulojnë muret qelizore me propolis, duke parandaluar përhapjen e baktereve dhe kërpudhave në koloninë e tyre.

Perdorimi

Sot, propolis përdoret kryesisht si ilaç, ose si përgatitje ose si përbërës në përgatitjet e tjera. Propolisi mund të gjendet në formë të lëngshme në spërkatje ose tinkturë, në petëza, ndërsa ka edhe mjaltë me propolis. Përveç kësaj, ajo gjendet në formën e propolisit të ngurtë të papërpunuar, në kapsula, tableta dhe tableta të ndezura. Përveç kësaj, ka vajra ose vajra që përmbajnë propolis dhe janë të përshtatshme për plagë, puçrra, herpes dhe afta.

Ekzistojnë 3 lloje të propolisit: Propolisi i murrmë ose ai evropian, i gjelbër, i gjetur në Brazil dhe propoli i kuq, i gjetur kryesisht në Brazil, Kubë, Venezuelë dhe Meksikë.

Veprimi

Propolisi forcon mbrojtjen e trupit kundër viruseve dhe infeksioneve bakteriale. Përdoret në rast të dhimbjes së fytit, faringjitit dhe sinusitit ose si një përbërës i vetëm ose në kombinim me substanca të tjera. Ndihmon gjithashtu për të rritur higjienën e mirë të gojës.

Propolisi ka aktivitet antiviral, pasi përmban flavonoide dhe është efektiv kundër viruseve të herpesit dhe adenoviruseve. Ajo gjithashtu ka veprim antifungale dhe tregohet efektive kundër sulmeve të kërpudhave patogjene në lëkurë. Së fundmi, propolis ndihmon në shërimin e indeve të dëmtuara kryesisht falë vajrave thelbësorë që përmban, ndërsa ka gjithashtu një efekt antioksidues, më të madh se ai i vitaminës E.