Janulla Rrapi/ Kadareja nuk u pendua për krimin që i bëri djalit tim.

Aktualitet

Akademia Suedeze sot ua dha Çmimin Nobel në letërsi dy shkrimtarëve, polakes Olga Tokarczuk dhe austriakut Peter Handke. Ky çmim prej shumë vitesh është adhuruar e lakmuar edhe nga vendi ynë.
Shkrimtari i parë shqiptar që u emërua për këtë çmim ishte poeti ynë kombëtar i dënuar deri me zhdukje të eshtrave nga sistemi komunist, Gjergj Fishta, ndërsa pas përmbysjes së këtij sistemi në Shqipëri çdo vit në muajin tetor Ismail Kadare, edhe pse i shërbeu me besnikëri e përulje atij sistemi dhe e ngriti në piedestal figurën e diktatorit Enver Hoxha, pret me ankth ta fitojë atë.

Por fatkeqësisht ai ende nuk është laureuar me këtë çmim.
Si shqiptarë dhe si njerëz që e duam shumë atdheun tonë, edhe pse prej gati 30 vjetësh jemi të larguar nga halli prej tij, unë dhe djali im Renato Rrapi do ta deshironim shumë që ky çmim i madh të vinte në vendin tonë. Por si viktimë e bëmave monstruoze të Kadaresë ndaj Renatos në kulmin e rinisë dhe talentit, ai nuk e meriton këtë Çmim si dhe shumë ndere të tjera që vazhdojnë t’i bëhen nga pushtetarët e të gjitha ngjyrave në këto vite demokraci, ashtu siç i janë bërë edhe nga sistemi komunist.


Nëse Kadareja do ta kishte pranuar publikisht dhe i penduar krimin që i bëri jetës së djalit tim, kjo do të ishte vepra e tij më e mirë dhe më e çmuar. Me këtë kryevepër ai do ta nderonte veten dhe mbase do ta kishte fituar edhe Nobelin. Le t’ia lëmë kohës e të besojmë se kjo ditë e pendesës së tij publike nuk do të jetë e largët. Atëherë Renato Rrapi do ta falë me gjithë mirësinë dhe fisnikërinë që vazhdon ta ketë edhe sot.

The Swedish Academy today awarded the Nobel Prize in literature to two writers, the Polish Olga Tokarczuk and the Austrian Peter Handke. This award has been worshiped and coveted by our country for many years.
The first Albanian writer to be nominated for this award was our national poet condemned to the disappearance of bones by the communist system, Gjergj Fishta, and after the overthrow of this system in Albania every year in October Ismail Kadare, although he served him faithfully humiliated that system and raised the figure of dictator Enver Hoxha to the pedestal, anxiously waiting for him to win. But unfortunately he has not yet been awarded this award.
As Albanians and as people we love dearly for our homeland, even though we have been in distress for almost 30 years, my son Renato Rrapi and I would very much like to see this great prize come to our country. But as a victim of Kadare’s monstrous feats on Renato at the height of his youth and talent, he does not deserve this Award, as well as many other honors that continue to be made by rulers of all colors in these years of democracy, as they are. also made by the communist system.
If Kadare had publicly accepted and repented of the crime he committed to my son’s life, this would have been his best and most precious work. With this masterpiece he would honor himself and perhaps win the Nobel Prize. Let’s take the time to believe that this day of his public repentance will not be far off. Then Renato Rrapi will forgive him with all the goodness and nobility that he still has today.

Janulla Rrapi 10/10/2019
Bronx Ny.

Total 3 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?