Pini shumë kafe? Këto janë gjërat që duhet të dini patjetër

Nëse pini kafe çdo mëngjes, ju jeni një nga miliarda tifoza të kafesë në mbarë botën. Më shumë se 2.25 miliardë kupa kafeje konsumohen çdo ditë, gjë që vërteton se sa popullore është ajo. A dini aq sa duhet për këtë pije?

Dëshirojmë të ndajmë disa fakte interesante rreth një prej pijeve më të njohura të të gjitha kohërave. Dhe në fund të artikullit, ka një fakt bonus që na tregon një nga pasojat e pirjes së kafesë.

1. Nuk ka matje për kafenë e fortë.

Është e pamundur të vlerësosh fuqinë e kafesë. Kafja vlerësohet nga shumë parametra të ndryshëm.

2. Koha e duhur për kafe

Nëse pini kafe në mënyrë që të ndiheni të freskuar, ju duhet të zgjidhni kohën e duhur. Ju mund të përcaktoni kohën nga niveli i kortizolit në trup. Shumica e njerëzve kanë një nivel të lartë kortizoli mes orës 08:00 dhe 9:00, kulmi tjetër është ndërmjet orës 12 dhe orës 13; dhe i fundit është nga ora 17:30 – 18:30. Është më mirë të pish kafe pasi të filloni të ndiheni të lodhur. Nuk rekomandohet të pihet përsëri kafe nëse dëshironi të fleni gjumë.

3. Ndërveprimi me medikamente

Shkencëtarët gjermanë zbuluan se ndërveprimi mes kafeinës dhe analgjezikëve rrit efektet e tyre.

4. Kohëzgjatja e efektit

Nëse pini një kafe në orën 9, nga ora 1, do të mbeten vetëm 100 mg kafe në sistemin tuaj. Por nëse e pini atë pas orës 3 të mëngjesit, mund t’ju ndihmojë të qëndroni të freskuar deri në mbrëmje.

5. Kafeja kafe jeton për 15 minuta.

Nëse blini fasule kafeje të freskëta, mos e lini vetëm, por më mirë, provoni ta pini brenda 15 minutave. Pas kësaj kohe, ajo humbet aromën, ndryshimet e saj të shijes, dhe ju nuk do të mund ta dalloni atë nga llojet e ndryshme të kafesë deri në këtë kohë.

6. Si prodhohet kafeja

Për të prodhuar 2 kg kafe, ju duhet të korrni 2 pemë. Një pemë kafe rritet për rreth 3 vjet para se të mund ta korrni atë.

7. Valvula në pako

Duke e shtyrë valvulën, mund të kontrolloni aromën e kafesë dhe tregoni një produkt të freskët nga një i vjetër, por nuk është funksioni i tij kryesor. Fakti që ka një valvul do të thotë që kafja është paketuar menjëherë pas bluarjes dhe pjekjes. Një kile kafe jep një shumë dioksid karboni pas tiganisjes, kështu që nëse nuk ka valvula në paketë, ajo do të shpërthejë.

8. Kafja ndikon në rezultatet e sportit.

Kafeina rrit nivelin e adrenalinës në trup dhe liron acidet yndyrore nga indi dhjamor që çon në rezultatet më të mira në ata që pinë kafe para se të stërviteshin ose punonin.

9. Kafja përdoret për të ngrënë.

Sepse kafja prodhohet nga frutat, nuk është çudi që nuk është përdorur si e tillë në fillim. Njerëzit afrikanë përdorën përzierjen e yndyrës së kafshëve me manaferrat e kafesë për të bërë një lloj paste në mënyrë që të marrin energji.

10. Marrja e kafesë

Shumë njerëz mendojnë se sa më i fortë të jetë aroma dhe ngjyra më e errët, aq më shumë kafeinë ka në kafe. Por pjekja kafe nuk ndikon në sasinë e kafeinës në të, nivelet mbeten të njëjta. Gjatë pjekjes, lagështia zhduket nga kokrra, duke i bërë ato të duken më të mëdha.

Bonus: Pirja e shumë kafesë çon në shtimin e peshës.Kafeja rrit hormonin e kortizolit i cili ju bën të dëshironi sheqerin dhe ëmbëlsirat më shumë. Gjithashtu, kafeina pengon ciklin tonë të gjumit, kështu që të nesërmen mund të ndjeheni më pak energjik dhe më i tunduar për të ngrënë ushqime të ndryshme.
Preferenca.com