Lu nën hetim nga SHBA: Përdori fondet e DASH për të kapur drejtesinë për Ramën

Aktualitet

Judicial Watch siguroi 32 faqe me të dhënat që tregonin se administrata e Presidentit Obama i dërgoi fondet e taksapaguesve të SHBA në një grup të mbështetur nga miliarderi Xhorxh Soros, i cili përdorte paratë për të financuar aktivitetet politike të majtë në Shqipëri, duke përfshirë punën me qeverinë socialiste për të nxitur shumë reformën në drejtësi.

Të dhënat u gjetën në një padi të 26 majit 2017, për Lirinë e Informacionit (FOIA) kundër Departamentit Amerikan të Shtetit dhe Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID), pasi të dy nuk arritën të përgjigjen më 31 mars 2017 .

Dokumentet e reja tregojnë se fondet e USAID-it u kaluan përmes projektit të Shoqërisë Civile të Agjencisë për të mbështetur fondacionet e krahut të majtë në Shqipëri, veçanërisht përpjekjet e operacionit Soros për t’i dhënë qeverisë socialiste kontroll më të madh mbi drejtësinë.

USAID thuhet se ka dhënë 9 milionë dollarë në vitin 2016 në fushatën “Drejtësia për të gjithë”, e cila mbikëqyret nga “East West Management Institute” i Sorosit.

Në mars të vitit 2017, një grup prej gjashtë senatorësh amerikanë të udhëhequr nga Mike Lee i dërgoi një letër Sekretarit të Shtetit të atëhershëm Rex Tillerson duke kërkuar që të hetojë akuzat se qeveria amerikane po përdorte fonde të taksapaguesve për të ndihmuar Sorosin në Shqipëri.

Në letër thuhej:  “Fondacioni Shoqërisë së Hapur-Shqipëri dhe ekspertët e saj, me financim nga USAID, kanë krijuar Dokumentin e diskutueshëm Strategjik për Reformën Gjyqësore Shqiptare. Disa liderë besojnë se këto ‘reforma’ kanë për qëllim t’i japin Kryeministrit dhe qeverisë së qendrës së majtë kontroll të plotë mbi gjyqësorin. Në parlamentin shqiptar, liderët e opozitës e kanë quajtur Strategjinë” një reformë e sponsorizuar nga Soros “.

Të dhënat e reja të publikuara nga Watch Judicial përfshijnë një memorandum të vitit 2016 nga Ambasada Amerikane në Tiranë që zbulon se ajo “sponsorizoi” një sondazh së bashku me Fondacionin e Shoqërisë së Hapur të Sorosit për të matur “njohuritë, mbështetjen dhe pritjet e qytetarëve shqiptarë për reformën e drejtësisë.

“Sondazhi i grupit Soros raportoi se” 91% e të anketuarve ose ‘mbështesin plotësisht’ ose ‘ e mbështesin disi’ nevojën për reformën gjyqësore. Sondazhi nuk specifikon llojin e reformës që grupi Soros po kërkon.

Gjithashtu, të dhënat e datës 2017 tregojnë se Departamenti i Shtetit përdorte fonde të tatimpaguesve për të bashkëfinancuar një sondazh të dytë me Fondacionin e Shoqërisë së Hapur mbi reformat në drejtësi që në thelb do të ngurtësonin kontrollin e majtë të qeverisë shqiptare.

Raporti vë në dukje se Seksioni i Marrëdhënieve Publike të Ambasadës së SHBA-së dhe Fondacioni i Shoqërisë së Hapur i siguroi fonde një organizate lokale për të kryer një sondazh të opinionit publik mbi qëndrimet ndaj përpjekjeve të Reformës në Drejtësi.

Dokumentet gjithashtu tregojnë se Departamenti i Shtetit i dha organizatës Soros të dhëna të drejtpërdrejta për rishikimet e veta të financimit të programeve në Shqipëri.

Raporti “Angazhimi me Fondacionin e Shoqërisë së Hapur për Shqipërinë”, 10 shkurt 2017, thekson se “si një nga ofruesit më të mëdhenj të ndihmës në Shqipëri, shpesh nga përfaqësuesit e Fondacionit të Shoqërisë së Hapur kërkohet të marrin pjesë në shqyrtimet teknike të aplikimit që ne marrim për financim “.

Ambasadori i SHBA në Shqipëri, Donald Lu, i administratës së Obamës, ka qenë i lidhur ngushtë me Sorosin dhe qeverinë socialiste në Shqipëri. Në maj 2017, Lu ndihmoi të minojë planet e partive opozitare shqiptare për të protestuar ndaj zgjedhjeve të ardhshme parlamentare duke deklaruar se SHBA do të pranonin rezultatet e zgjedhjeve edhe në qoftë se partitë e opozitës refuzonin të merrnin pjesë. Lu është përshkruar në shtypin e SHBA si “një forcë shtytëse prapa e reformës në drejtësinë e Shqipërisë”.

”Administrata e Obamës kaloi në heshtje të paktën 9 milionë dollarë dollarë amerikanë të taksapaguesve në bashkëpunim të drejtpërdrejtë me mbështetjen e miliarderit të krahut të majtë George Soros për një qeveri socialiste në Shqipëri. Është veçanërisht mizore që Departamenti i Shtetit lejoi operacionin Soros të ndihmonte me fondet e drejtpërdrejta të taksapaguesve në grupe të tjera”, tha presidenti i gjyqësorit Tom Fitton.

“George Soros është një miliarder dhe ai nuk duhet të marrë mbështetjen e taksapaguesve për të avancuar axhendën e tij radikale të majtë për të minuar lirinë këtu brenda dhe jashtë vendit”.

Në rastet e ngjashme, Judical Watch kërkon informacion në lidhje me aktivitetet e Soros në Maqedoni, Rumani dhe Kolumbi.

https://www.judicialwatch.org/press-room/press-releases/judicial-watch-doj-records-show-obama-administration-helped-fund-george-soros-left-wing-political-activities-albania/

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?