Nga Telnis Skuqi/ Shembet Manastiri mbi 400-vjeçar në fshatin Dhivër/ Foto

Aktualitet

Ishte i inatosur, gati të shpërthente si vullkan, madje doli nga vetja, duke pohuar edhe të drejtën e tij si gazetar, për të denoncuar shembjen e manastirit mbi 400-vjeçarë të Shën Athanasios, objekt i kategorisë së parë, ndodhur disa ditë më parë në fshatin Dhivër, rreth 40 km larg qendrës administrative të Bashkisë Finiq (Sarandë).
“Gjithmonë kam respektuar parimet e profesionit, por kurrë ndjenjat e mia”, shkruan gazetari minoritar Dhimitër Qiqi, në facebookun e tij.
“Kisha është e tipit bazilike me një kupolë”, tregon ai.t ligj zbatuese duhen të investojnë dhe të mbështesin trashëgiminë që gjyshërit tanë na kanë lënë, pastaj të hedhin sytë nga e ardhmja. Kjo që po ndodh është çmenduri”, përfundon Kaliva.
Sipas tij, manastiri i Shën Athanasios ndodhet saktësisht në fshatin Leshnicë të Poshtme dhe mbishkrimi në hyrje të tempullit daton nga viti 1797.
“Banorët vendas këmbëngulin që kjo datë përkon me rindërtimin e dytë dhe se tempulli është shumë më i vjetër”, më thotë Qiqi.
“Kisha është e tipit bazilike me një kupolë”, tregon ai.
Më tej, gazetari Qiqi thotë se në anën perëndimore, tempulli është i lidhur me të parën, ose narteks, i cili në formën e tij fillestare, ishte e hapur, me tre hapa në fasadën jashtë. Muret janë ndërtuar me gurë uniformë dhe afër kulmit, gurët janë gdhendur në formën e dantella.
Ndërsa, Vasil Kaliva nga Saranda, kolegu i Dhimitër Qiqit, tregon më hollësisht për objektin e shembur.
“Përpara se të ndërtojnë rilindjen urbane, institucionet duhen të investojnë dhe të mbështesin trashëgiminë që gjyshërit tanë na kanë lënë, pastaj të hedhin sytë nga e ardhmja. Kjo që po ndodh është çmenduri”, përfundon Kaliva.
Brenda, vijon Kaliva, muret ishin të zbukuruara me ikona të rrallë që përfaqësojnë një mrekulli të paçmuar kulturore, ndërsa në pjesën veriore të tempullit, ishin ndërtuar qeliza në të cilat jetonin murgjit.
“Të na rroj rilindja urbane, se objektet shumëshekullore po shembet përpara syve tanë, si të ishin ndërtime palete”, shprehet i inatosur, Kaliva.
Si për t’i vënë kapak gjërave, Kaliva tregon një detaj akoma më që është më tronditëse se shembja e objektit.
“Institucionet shtetërore ishin vënë në dijeni, dy muaj më parë, se objekti mbi 400-vjeçarrë rrezikonte shemben, por preferuan ta mbajnë të fshehur, pasi shkak të fushatës elektorale”, thotë Kaliva.
“Përpara se të ndërtojnë rilindjen urbane, institucionet ligjzbatuese duhen të investojnë dhe të mbështesin trashëgiminë që gjyshërit tanë na kanë lënë, pastaj të hedhin sytë nga e ardhmja. Kjo që po ndodh është çmenduri”, përfundon Kaliva.

Fotografia e Telnis Skuqi

Fotografia e Telnis Skuqi

Fotografia e Telnis Skuqi

Fotografia e Telnis Skuqi

(Foto nga Dhimitër Qiqi)

sprint.al

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?