Çmimet e karburanteve do të rriten deri në 8 lekë për litër

Ekonomi

Çmimet e karburanteve do të rriten deri në 8 lekë për litër, në rast se Qeveria do të rivendosë tarifën e riliçensimit. Parlajmërimi bëhet nga Luigj Aliaj, kreu i Shoqatës së Shoqërive Hidrokarbure në rubrikën “Para e pasuri” të gazetares Aurora Sulçe. Aliaj deklaron se çdo kosto shtesë që qeveria do të vendosë për operatorët, do t’iu faturohet konsumatorëve. Sipas tij, për shkak edhe të shtrenjtimit të naftës në tregun ndërkombëtar, gjatë këtij viti çmimi i karburanteve në Shqipëri rrezikon të prekë nivelet e 250 lekëve për litër.

Shoqëritë e karburanteve paralajmërojnë rritje të çmimit të naftës dhe benzinës deri në 8 lekë për litër, nëse qeveria vendos tarifën e riliçensimit për pikat e shitjes me pakicë.

I ftuar në rubrikën “Para e Pasuri” të gazetares Aurora Sulçe, kryetari i Shoqatës së Shoqërive Hidrokarbure, Luigj Aliaj deklaron se çdo kosto shtesë që Qeveria do të vendosë do t’i faturohet konsumatorit.

Aliaj: Na vjen turp prej konsumatorëve kur shohin se ne kemi çmime më të larta dhe kemi bërë nja pesë vjet që të kuptojnë se janë taksat e larta që janë çmimet e larta. Nëse do aplikohet do të ketë rritje çmimi patjetër. Padiskutim që do të rriter në një nivel 4-8 lekë.

Ndërkaq rritja e çmimeve në treg pritet këtë vit edhe për shkak të shtrenjtimit të naftës në bursa.

Aliaj: Mbërrin në një nivel që vetëm karburantet nuk mbajnë më asnjë lloj takse. Nuk mund të rritet. Deri tani konjukturat e tregut ishin në rënie dhe nëse siç flitet për prognozat tregu ndërkombëtar do të rritet dhe po të shkojë në nivelin ku ishte para krizës së rënies së karburanteve mund të shkojë në 250 lekë litri në Shqipëri.

Aliaj deklaron se aktualisht pjesa më e madhe e shoqërive të karburanteve po dalin me humbje, çka shpjegon në shumë raste edhe përzierjet që i bëhen karburantit.

Aliaj: A e di që sot 60% e pikave shesin nën kosto, kjo duhet të jetë shqetësimi ynë. Çfarë ato hedhin, me çfarë i furnizojnë makinat tona aty ku çmimi është më i ulët?

Sipas kreut të Shoqatës së Shoqërive Hidrokarbure, taksat e larta të vendosura nga të gjitha qeveritë janë arsyeja e çmimit të shtrenjtë që paguajmë për naftën dhe benzinën.

Sipas Global petrol Pices, Shqipëria ka çmimin më të lartë të karburanteve në rajon, duke lënë pas vetëm Malin e Zi.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?